Fónagy: Apám, anyám zsidó volt, ebbe születtem

2012.12.03. 14:45
A napirend előtti felszólalások elsősorban a múlt heti zsidólistázó Gyöngyösi-felszólalás és a hétvégi antifasiszta demonstráció körül forogtak.

Elsőként Vona Gábor kapott szót. Vona szerint "az utca embere" nem érti, hogy miért foglalkoznak annyit Gyöngyösi "félreértett" szavaival, mert mióta bocsánatot kért értük, azóta a dolog csak hisztériának tekinthető. Vona továbbra is fontosnak tartja, hogy tisztázódjon, kik a kettős állampolgárok a parlamentben, és a vasárnapi tüntetés megmutatta, hogy Jeruzsálem, a cigányügy és más "nemzetstratégiai kérdések" a Fidesz és az MSZP a szövetséges, közösen védik az összeharácsolt vagyont és hatalmat.

Vona a valódi problémának nem a sárga csillagot, hanem a sárga csekket nevezte. Válaszában Fónagy János államtitkár először a rezsiköltségek csökkentésére irányuló kormányerőfeszítéseket sorolta. Ezután feltette a kérdést hogy valóban mindenre feloldozást jelent, ha az ember utána bocsánatot kér. Például megbocsátott volna-e Vona Szálasinak 1944-ben? Fónagy kijelentette, hogy nem kettős állampolgár, és ismét megemlítette zsidó származását. "Apám, anyám zsidó volt, ebbe születtem" – mondta.

Az lmp-s Szabó Tímea fontosnak nevezte, hogy a vasárnapi antifasiszta tüntetésen sikerült felülemelkedni a napi pártpolitikán. Az emberi jogok napja alkalmából Szabó emlékeztetett rá, hogy az egyházügyi törvény, a szegényeket a választásból kirekesztő regisztráció, az internetcenzúra, a hajléktalanság kriminalizálása szembe megy az emberi jogi normákkal, és ezt a strasbourgi  bíróság ítéletei is tükrözik.

Válaszában Rétvári Bence államtitkár elszigetelt jelenségnek nevezte a gyűlöletkeltés hangnemét, majd idézte az alaptörvény antidiszkriminációs rendelkezését indézte, és a kormány emberi jogi munkacsoportjára utalt. A regisztrcióról elmondta, hogy az szerinte nem emberi jogi kérdés, mert nem befolyásolja a választójogott a feliratkozás.

A szocialista Harangozó Tamás a Fidesz és a Jobbik önkormányzati szintű együttműködéséről és a Horthy-kultusz feltámasztásáról beszélt. Rétvári válaszul kijelentette, hogy a Jobbik karanténban van a parlamentben, a radikális párt megerősödését pedig épp 2006 ősze és a rossz gazdaságpolitika tette lehetővé. Ezután a kormány antirasszista intézkedéseit sorolta.

A KDNP-s Varga László szerint a Gyöngyösi-ügy a Jobbiknak és a baloldalnak kedvezett, az előbbi a gyűlöletre játszik rá, az utóbbi pedig kampánytémává emelhette az antiszemitizmus látszólagos növekedését. Ezen kívül a határon túli magyarok járnak még rosszul, és Magyarország híre szenvedett csorbát.

Rétvári szerint a Jobbiknak el kéne gondolkoznia azon, mit tennének, ha Szlovákiában listázni kezdenék a magyar állampolgárokat. Az államtitkár úgy véli, nem lehet egyszerre zsidólistát sürgetni és kettős kereszteket állítani.

A Fidesz frakcióvezetője, a vasárnapi demonstráción is felszólaló Rogán Antal először üdvözölte az E.On gázüzletágának megvásárlásáról szóló bejelentést, majd elmondta, hogy míg vasárnap ő kiállt a megbántottak mellett, a szocialisták hergelték őket. Erre Rétvári államtitkár már nem reagált.