Hat évet kapott a tarjáni nyugdíjorzó

2012.12.03. 17:15
Hat év börtönre ítélte első fokon a Salgótarjáni Városi Bíróság azt a férfit, aki ismerőse halála után csaknem két éven át felvette annak nyugdíját - közölte a Balassagyarmati Törvényszék szóvivője hétfőn.

Barsi József elmondta: a 28 éves salgótarjáni B. Zoltánt segítségnyújtás elmulasztása, közokirattal való visszaélés, magánokirat-hamisítás, készpénz-helyettesítő fizetési eszközzel való visszaélés, valamint jelentős kárt okozó csalás miatt ítélte el a bíróság.

Az ítélet nem jogerős, mert a vádlott és védője enyhítésért fellebbezett - tette hozzá.

A vádirat szerint a salgótarjáni férfi 2009 decemberétől 2011. szeptember 12-i őrizetbe vételéig 74 tranzakciót végzett halott ismerőse bankkártyájával, ez idő alatt 3 millió 342 ezer forint kárt okozott a Nyugdíjfolyósító Igazgatóságnak.

A vádirat azt tartalmazza, hogy a férfi közös lépcsőházban lakott a nyugdíjas asszonnyal, akinek elnyerte a bizalmát. A depresszióban szenvedő nő öngyilkossági kísérlete után szóban arról állapodtak meg, hogy a vádlott havi 10 ezer forint ellenében látogatja az asszonyt, aki átadta neki okmányait és bankkártyáját, hogy a férfi havonta felvegye az ő nyugdíját. A nő 2009. október 22-én letiltotta a bankkártyáját, a vádlott viszont novemberben - már az asszony halála után - új kártyát igényelt hamis szerződéssel, és hamis meghatalmazással vette át. A férfi hitelkeretre és személyi kölcsönre vonatkozó szerződésekkel további 2,2 millió forintos kárt okozott a számlavezető banknak.

Az asszony 2009. október 22. és november 3. között halt meg. Haláláról B. Zoltán senkit nem értesített, mint ahogy az előző napokban orvost vagy mentőt sem hívott hozzá. Barsi József elmondta: a halál pontos idejét és okát nem lehetett megállapítani, mert a holttest a csaknem két év alatt mindvégig a lakásban volt, és a tetem mumifikálódott.