Emma
-2 °C
6 °C

Visszaveszik a Kúria nyugdíjazott bíráit

2012.12.03. 06:32

A Kúrián hamarosan újra szolgálatba állhatnak azok a bírák, akiknek az idén kellett távozniuk, mert betöltötték a 62. évüket – írta meg a Magyar Nemzet, ami szerint a jogászok munkaügyi pereiben nemrégiben meghozott elsőfokú ítéletek jogerőssé válhatnak, és a Kúria elnöke az OBH vezetőjéhez fog fordulni, hogy az tegyen előterjesztést Áder Jánosnak a bírák ismételt kinevezésére.

2012-ben a felső korhatár elérése miatt 2996 bíró közül 236-nak szűnt meg a jogviszonya. Az Európai Bizottság a múlt héten levelet írt a magyar kormánynak, amiben 2013. január 6-ig adott határidőt, hogy a magyar parlament rendezze a bírók nyugdíjazásának ügyét.

Magyarország ellen a bizottság idén indított kötelezettségszegési eljárást, mivel szerintük az, hogy az Alaptörvénybe is beépített módosítással a bírók, az ügyészek és a közjegyzők nyugdíjkorhatárát 70-ről 62 évre változtatták, az életkoron alapuló hátrányos munkahelyi megkülönböztetés tilalmával ütközött. Az EU bírósága a bizottság mellé állt, bár az ítéletben nem a korhatár csökkentésének elvét, hanem a végrehajtás hirtelenségét tartották aggályosnak. A törvényt a magyar Alkotmánybíróság már luxemburgi ítélet előtt megsemmisítette.

A magyar törvényhozás azonban mégsem reagált. A törvény ugyan kétszeresen is semmis a két bírósági ítélet miatt, de az érintett bírákat már kirúgták, az Alkotmánybíróság döntése pedig nem tette lehetővé a felmentett jogászok visszavételét, viszont az egyenként indított munkaügyi pereket rendre megnyerik. A magyar Nemzet a Fővárosi Törvényszék sajtóosztályától úgy tudja, hogy a Fővárosi Munkaügyi Bíróság nemrég a Kúria mind a 11 érintett bírája ügyében döntést hozott. A lap szerint a bírák visszakapták az állásukat.