Áder az AB-hez fordulhat a regisztráció miatt

2012.12.04. 12:53
Csütörtökön hozza nyilvánosságra Áder János köztársasági elnök, hogyan dönt az előzetes regisztrációt bevezető választási eljárási törvényről. Az Index úgy tudja, hogy az államfő valószínűleg az Alkotmánybírósághoz fordul.

Áder János köztárasági elnök várhatóan a hét második felében előzetes normakontrollra az Alkotmánybíróságnak (AB) küldi a választási eljárási törvényt – mondta az Indexnek egy, a Köztársasági Elnöki Hivatalhoz (KEH) közel álló forrás.

Csütörtökön kiderül

A választási regisztrációt bevezető törvényt múlt hétfőn szavazta meg az Országgyűlés. Kövér László házelnök a javaslatot szombaton küldte meg a köztársasági elnöknek. Áder Jánosnak az alkotmány szerint innentől számítva öt napja van arra, hogy a jogszabályt aláírja, visszaküldje megfontolásra az Országgyűlésnek, vagy pedig az Ab-hoz forduljon miatta.

Altorjai Anita, a KEH sajtófőnöke az Indexnek azt mondta: a köztársasági elnöknek az alaptörvény rendelkezései szerint csütörtökig van ideje arra, hogy döntsön a választási eljárási törvényről.

Orbán is az Ab-ra vár

Korábban a Fidesz több vezető politikusa is arról beszélt, hogy az Alkotmánybíróság elé kerülhet a jogszabály. Orbán Viktor kormányfő pénteken a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában azt mondta: "nyilvánvalóan lesz" alkotmánybírósági kontrollja az új választási eljárási törvénynek és ez "jól is van így".

Orbán az interjúban azt mondta: a választási regisztráció nem alkotmányellenes, mivel az alaptörvényben is szerepel. A kormányfő arra utalt, hogy a regisztráció az alaptörvény átmeneti rendelkezéseibe is bekerült. Ugyanakkor számos részletszabálya van a jogszabálynak, amit jó, ha megvizsgál az Alkotmánybíróság, mert az "hűti a politikai vita hőmérsékletét" – mondta Orbán.

Nem mindegy, mikor dönt az Ab

Gulyás Gergely, a Fidesz frakcióvezető-helyettese múlt hétfői sajtótájékoztatóján azt mondta: a Fidesz úgy döntött, hogy nem kér előzetes normakontrollt a jogszabályról. A politikus hozzátette: ezt a köztársasági elnök is megteheti, ellenkező esetben pedig utólagos vizsgálatra kerülhet az Alkotmánybíróság elé a választási eljárási törvény. "Ezek egyike egész biztosan be fog következni" – mondta.

Nem mindegy azonban, hogy melyik. Ha a köztársasági elnök kér normakontrollt, azt az AB soron kívül, valószínűleg még a jelenlegi tagokkal bírálja el. Ha a kormány vagy a képviselők negyede fordul az AB-hez, a döntés sokáig húzható. A testületből februárban és áprilisban két, a nyugdíjkorhatárt elérő alkotmánybíró is távozik, helyükre a koalíció valószínűleg lojális bírákat választ majd. Utóbbiak aránya ezzel a 15 fős testületben 9-re nő.

Az ügy pikantériája, hogy az Alkotmánybíróság csak akkor fogad be egy beadványt, ha az megfelel a formai követelményeknek. Ilyen, hogy meg kell jelölni, a beterjesztő szerint a jogszabály az alaptörvény melyik pontjával ellentétes. Ez viszont kommunikációs csapdahelyzet: a kormánynak vagy a koalíciós képviselőknek a mellett kéne érvelniük,hogy az AB semmisítse meg a választási eljárásról szóló törvényt.

Többször átírták

A választási eljárási törvény a parlamenti, az önkormányzati és az európai parlamenti választás lebonyolítását szabályozza. A javaslat legvitatottabb pontja a választási regisztráció bevezetése, ami azt jelenteni, hogy a következő választokon csak azok vehetnének részt, akik előzetesen feliratkoznak a választói névjegyzékbe. Az ellenzéki pártok szerint a regisztráció felesleges bürokratikus lépés, ami korlátozza a választási részvételt. Ráadásul szerintük felesleges is a létező lakcímnyilvántartás miatt.

A törvényjavaslat a szeptemberi benyújtása után többször is változott. Az eredeti verzió például lehetővé tette volna levélben történő regisztrációt, az alkotmányügyi bizottság javaslatára ez azonban kikerült a tervezetből. Később felmerült, hogy a regisztráció céljából a területileg illetékes jegyző keresse fel a választásra jogosultakat, de ez is kikerült javaslatból. Enyhítésként viszont bekerült a tervezetbe az, hogy a regisztrációra lehetőség lesz minden egyes választás előtt.