2006-tal szembesítenék Bajnaiék az MSZP-t

2012.12.04. 10:45 Módosítva: 2012.12.04. 11:53
Alig kezdődött meg az üzengetés a kormányváltó erők vezető szerepére aspiráló MSZP és az Együtt 2014 között, azonnal a lehető legkényesebb kérdés került a vita fókuszába.

Mai közleménye szerint a szocialista párt üdvözli, hogy a Haza és Haladás Egyesület hivatalosan is jelezte együttműködési szándékát az MSZP Szövetség a változásért elnevezésű állásfoglalásával kapcsolatban. Az MSZP fontosnak tartja, hogy a magyarországi demokratikus erők programalapon együttműködve váltsák le a Fidesz-kormányt, és építsék fel az új Magyar Köztársaság demokratikus rendszerét – áll a közleményben.

Az MSZP-közleményre reagálva a Haza és Haladás Egyesület helyett az Együtt 2014 Választó Mozgalom üdvözölte, hogy a változást meghirdető október 23-i gondolathoz "egyre több civil szervezet és párt csatlakozik". A változás folyamata azonban az Együtt 2014 szerint csak akkor lehet hiteles, ha a változást akaró erők számot vetnek a rendszerváltozás utáni politikai korszakban megvalósított politikájukkal, és képesek szembenézni a bűnökkel, hibákkal, rossz kompromisszumokkal is.

"Csak ezek erkölcsi és politikai tanulságait érvényesítve jelentkezhetünk a korszakváltásban való részvételre. Továbbá ez az előfeltétele annak is, hogy megállapodjunk azokban az elvi, erkölcsi alapvetésekben, amelyekre a normális politizálás kultúrája és egy jó kormányzást lehetővé tevő, reális program építhető" – áll az Együtt 2014 közleményében.

Mesterházy Attila pártelnök november 28-án jelentette be, hogy az MSZP együttműködést ajánl az Együtt 2014 választói mozgalom alapítóinak (Haza és Haladás Egyesületnek, a Milla Egyesületnek és a Magyar Szolidaritás Mozgalomnak), továbbá az LMP-nek, a Demokratikus Koalíciónak, a 4K!-nak, a Magyarországi Szociáldemokrata Pártnak és a Szövetségben, Együtt Magyarországért pártnak.

Az MSZP azt kezdeményezte, hogy a demokratikus pártok és szervezetek 2013 első négy hónapjában szakpolitikai kérdésekről tárgyaljanak, majd a programok egyeztetése után közösen készüljenek fel a regisztrációs kampányra. Ez vezethet el szerintük ahhoz, hogy a jövő év végén közös egyéni jelölteket és közös listát állítanak a választásokra. A szocialisták ugyanakkor a múlt héten már elkezdték, és az év végéig be is fejezik a 106 egyéni választókerület "felelősének" kiválasztását, némileg kész helyzet elé állítva potenciális szövetségeseiket.

Az Együtt 2014 viszont a közlemény értelmében először a korszakváltás erkölcsi alapelveiről tárgyalna, azaz elvárja, hogy az MSZP nyilatkozzon a kormányon töltött idő "bűneiről" (2006 őszéről) és "hibáiról". Csak ezt követően hajlandók a jogállam újjáépítéséről és a szakpolitikáról egyeztetni.

Az Együtt 2014 november közepén jelentette meg 2006 ősze és a politikai felelősség című blogposztját. Az írás szerint morális értelemben bűn volt, hogy a kormány nem élt a törvény adta irányítási lehetőségekkel, az alapvető feladatukat ellátni képtelen, egymással rivalizáló rendőri vezetőket pedig nem leváltotta, hanem elismerésben részesítette.

Kellett volna lennie felelős politikai vezetőnek, aki (október 23-án) azonnal leállítja a vétlen, békés tüntetőket is érintő erőszakot, továbbá okkal veti fel a demokratikus elkötelezettség problémáját, hogy a jogsértések elismerése és reparációja elmaradt. Mindezekért a felelősség döntő részét, de nem az egészét az akkori kormánynak kell viselnie – áll az Együtt 2014 értékelésében. A jobboldali ellenzéknek azt róják fel, hogy kiengedték a politikai karanténból a szélsőjobboldali rendbontókat, és hatalmi számításból hagyták, hogy súlyosan erodálódjon a rendőrségbe vetett közbizalom.