A hó nem ártott, jegesedés jöhet

2012.12.04. 21:24

Folyamatosan szórják a Szentendre környéki hegyi utakat kedd délutántól, hogy megelőzzék a várható hajnali lefagyásokat, de Pest megye más területein is készenlétben állnak a Magyar Közút Nonprofit Zrt. gépei, mivel az egész régióban havazik - közölte a társaság szóvivője kedd este. A Liszt Ferenc-repülőtéren is zavartalan a forgalom.

Megelőző jelleg

Pécsi Norbert elmondta, hogy a szentendrei üzemmérnökség szakemberei megelőző jelleggel teljes kapacitással sózzák a magasabban fekvő utakat, míg Tárnok, Dabas, Cegléd, Vác és Monor körzetében szükség szerint vetik be a gépeket.

A cégnél 12 órás műszakokban folyamatosan dolgoznak, hogy az esetleg csúszóssá váló szakaszokon azonnal elvégezhessék a síkosságmentesítést, illetve a hóeltakarítást - tette hozzá a szóvivő.

A folyamatos havazás ellenére a megye fő- és mellékútjai most még többnyire vizesek, fennakadásról nem érkezett jelentés. Mivel éjszaka bizonyos szakaszokon jegesedéssel lehet számolni, a közútkezelő óvatosságra inti a térségben közlekedőket - hangsúlyozta Pécsi Norbert.

Hó olvad a betonon

A havazás ellenére jelenleg zavartalan a forgalom a Liszt Ferenc-repülőtéren - közölte a Budapest Airport vállalati és közkapcsolati igazgatója.

Hardy Mihály elmondta: jelenleg mindkét kifutópályán közepes, illetve jó fékhatás mérhető, ezért mindkettőn fogadnak és indítanak járatokat. A repülőtéren a háromfokozatú készültségből a második van érvényben.

Beszámolt arról, hogy a havazás előtt a kifutópályákat alásózták, így a lehulló hó elolvad a betonon. Emellett a repülőgépeken továbbra is végzik az ilyen intenzív havazás esetén kötelező indulás előtti jégtelenítést. Hardy Mihály kiemelte: egyelőre egyetlen repülőgép sem késett vagy kényszerült változtatni az útvonalán a havazás miatt. Ha a havazás folytatódik, szükség esetére készenlétben állnak a hótakarító járműveik, hogy felváltva megtisztítsák a futópályákat.