Harminckilós betonnal öltek 14 éves lányt

2012.12.05. 21:07 Módosítva: 2012.12.06. 10:53

Legkorábban 35 év múlva szabadulhat feltételesen Csiki Tamás, a 2006. szeptemberi budapesti brutális gyilkosság felbujtója, az ügy elsőrendű vádlottja. Ezzel a Fővárosi Ítélőtábla megváltoztatta az elsőfokú bíróság tényleges életfogytiglanról szóló ítéletét. A mostani döntés ellen nem lehet fellebbezni.

Máziné Szepesi Erzsébet tanácselnök bíró az ítélet szerdai kihirdetésekor elmondta: a tényleges elkövetők, Csiki Attila másodrendű és Csiki József harmadrendű vádlott – akiket szintén tényleges életfogytiglanra ítéltek első fokon – legkorábban 30 év múlva szabadulhatnak feltételesen. Az ítélőtábla Molnár István negyedrendű vádlott cselekményét bűnsegédként elkövetett emberölés bűntettének minősítette, ezért fegyházbüntetésének időtartamát nem tényleges életfogytiglanról 12 évre, míg a bűnpártoló Csiki Róbert ötödrendű vádlottét négyről két évre enyhítette.

Az elkövetők 2006. szeptember 27-ére virradóra megöltek egy 14 éves lányt. Az emberölés aljas indokból elkövetettnek minősül, ugyanis „azért kellett megölni”, mert Csiki Tamást egy kitartottsági ügy miatt büntetőeljárás alá vonták, és a lány terhelő tanúvallomást tehetett volna rá a bíróságon. A gyilkosság érdekét szolgálta, ő beszélte rá társait, a tényleges elkövetőket, ezért kapnak ők kisebb büntetést.

A bíró megjegyezte, a feltételes szabadságra bocsátás kizárását a mostani jogerős ítélet – szemben az elsőfokúval – mellőzi, mert nem több emberen követtek el gyilkosságot, és elmondta azt, hogy emberölésért még egyikük sem volt elítélve.

A másodfokú bíróság ítéletének indoklása kitért arra, hogy a gyilkosság elkövetésének eszközeivel az elsőfokú bíróság nem foglalkozott kellő mélységben. Megállapították: a másodfokú eljárás során meghallgatott kiegészítő szakértői vélemény szerint mintegy 30 kilogrammos betondarabbal ütötték fejbe az áldozatot, és bizonyítottá vált az is, hogy rugdalták az áldozatot, valamint a fejére többször mértek ütéseket. Ezzel bekövetkezett a különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés is, amit „brutalitással, embertelenséggel” hajtottak végre, testi, lelki szenvedést okozva a sértettnek.

A bíró azt mondta, a vádlottak jelentős fizikai erőfölényben voltak, és a másodrendű vádlott már a gépkocsiban bántalmazta a sértettet. Ő az autóban rájött, hogy meg akarják ölni, nem akart kiszállni, de erre nem volt esélye. Mindez azután történt, hogy egy órán keresztül keresték a bűncselekményre alkalmas helyszínt a fővárosban.

Felhívta a figyelmet arra: Molnár István nem volt tettestárs, mert nem vett részt a sértett bántalmazásában, azonban tudott társai szándékáról, kocsival a tett helyszínére vitte őket. Súlyosbító körülményként említette a gyilkosságot elkövetésében többen vettek részt. Molnár Istvánnál további súlyosbításként vették figyelembe, hogy alig járt le felfüggesztett szabadságvesztésének próbaideje, részt vett a gyilkosságban. Csiki Józsefnél is súlyosbító körülménynek számított, hogy büntetőeljárás hatálya alatt követte el a bűncselekményt.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport