Ödön
1 °C
11 °C

Rozgonyi Ernő is kilépett a Jobbikból

MTI/Index
2012.12.05. 12:10
Szerdán újabb képviselő lépett ki a Jobbik frakciójából, Rozgonyi Ernő a jövőben független képviselőként folytatja a munkáját. Vona Gábor pártelnök a mandátuma visszaadására szólította fel a politikust, aki már a Jobbik szerdai frakcióülésén sem jelent meg. A Jobbik vezetése arról is döntött, hogy a kedden lemondott Bödecs Barnabás mandátumát Suhajda Krisztián kapja meg.

Kilépett a Jobbik frakciójából és a jövőben független országgyűlési képviselőként folytatja a munkáját Rozgonyi Ernő - jelentette be az Országgyűlés plenáris ülésén az elnöklő Latorcai János.

A politikus döntésének okairól egyelőre nem lehet részleteket tudni. Az MTI telefonon kereste Rozgonyit, egyelőre azonban nem sikerült elérnie. Kilépésével 43 fősre csökken a Jobbik frakciójának létszáma, az ellenzéki pártnak a 2010-es választások után még 47 mandátuma volt.

A Jobbik elnöksége felszólítja Rozgonyi Ernőt a mandátuma visszaadására - írta közleményében Vona Gábort a párt elnöke. „Együttműködési készséget egyáltalán nem mutatott, a mai frakcióülésen nem jelent meg, külön kérésemre sem kívánta képviselőtársainak szemébe nézve indokolni döntését” - írja a pártelnök, aki szerint Rozgonyi döntése meglepetésként érte a frakciót.

Közleményében Vona arra is kitért, hogy a Jobbik tevékenysége komoly hazai és külföldi érdekeket sértett, így elképesztő erő összpontosul a párt megfojtására. „A hatalmas, embert próbáló harcban vannak veszteségek, árulások, dezertálások. Rozgonyi Ernő esetében arról van szó, hogy egy idős ember elfáradt, nem bírta tovább a pártra és ezáltal rá is nehezedő nyomást” - fogalmaz Vona.

Suhajda ül Bödecs helyére

Jobbik elnöksége szerdai ülésén döntött a magánéleti okok miatt mandátumáról lemondott Bödecs Barnabás képviselői helyéről. A jogszabályok szerint a 2010-es országos listáról lehet jelöltet választani, az elnökség egyhangúlag úgy döntött, hogy a listán soron következő Suhajda Krisztiánt, a párt Bács-Kiskun megyei elnökét kéri fel a képviselői munkára, aki azt vállalja is.

Suhajda Krisztián 36 éves, kétgyermekes, borász. A Jobbik 2003-as megalakulása óta tagja a pártnak. Jelenleg a Bács-Kiskun megyei közgyűlés tagja, azt a mandátumát azonban átadja. A elnöksége megköszönte Bödecs Barna eddigi munkáját, és szakértőként számít rá a jövőben.

Rozgonyi 1933. augusztus 16-án született. Saját honlapján közzétett önéletrajza szerint mindkét nagyapja magas rangú katonatiszt, apja közgazdász doktor volt. „Családom a háború és az államosítás során mindent elvesztett” – írta. Édesapja ugyanakkor az épülő szocializmusban magas beosztásokban, pénzügyi, később tervosztályvezetőként, illetve főkönyvelőként dolgozhatott egy állami építőipari vállalatnál.

Rozgonyi személyes történetében fontos momentumként emeli ki hogy 1950-ben egy röpcédulázó csoport tagja volt, amely „a szovjet megszállás és az általuk hazánkra erőltetett bábkormányzat ellen lépett fel”. 1970-71-ben „provokátorok hazug vádjai alapján” izgatás és közösség megsértése vádjával indult ellene eljárás, de az ügyészség által javasolt szigorított börtön helyett végül csak pénzbírságra ítélték.

1989-ben a KDNP-be lépett be, de amikor kiderült, hogy „a párt első számú embere gondosan beépített ügynök”, 1993-ban kilépett, hogy "az akkoriban alakuló MIÉP" alapító tagja lehessen. A MIÉP politikusaként 1998-ban képviselői mandátumot is szerzett, de később Csurkában és élettársában, akit életrajzában csak „Gizikének” nevez, is csalódnia kellett. 2003-ban megalapította a Magyar Nemzeti Frontot. A szervezetet később egyesíteni akarta a Jobbikkal. Ez nem sikerült, de az MNF kettészakadt és ő 2004-ben a Jobbikhoz csatlakozott.

Kedden Bödecs Barna jelentette be a kilépését, ő azonban szerdára visszavonta a frakcióból való kilépését, így az ő utódlásáról a Jobbik elnöksége dönthet. Bödecs annyit közölt: személyes indokok vezették, melyeket nem kíván részletesebben megindokolni. Ugyanakkor a Jobbikot szakmai munkájával a továbbiakban is támogatni tervezi a most távozó képviselő.

November elején Lenhardt Balázs távozott a frakcióból. Lenhardt elmondása szerint többek között azért romlott meg végleg a viszonya a pártvezetéssel, mert a vezetőség tudta nélkül feljelentette Szegedi Csanádot. Ugyanakkor azt is elmondta, hogy lényeges stratégiai kérdésekben 2010 óta szembenállt a párt vezetésével.

A Jobbik elnöksége áprilisban döntött arról, hogy kizárja a frakcióból Endrésik Zsoltot, a politikust néhány héttel később a pártból is kizárták. A döntést az ellenzéki párt vezetése azzal indokolta, hogy Endresik információkat szivárogtatott ki a hvg.hu-nak, illetve valótlan információkkal a párt megosztására törekedett.

Pősze Lajost még 2010 decemberében zárták ki a frakcióból, mivel Vona Gábor, a Jobbik elnöke szerint Pősze eltávolodott a párt irányvonalától. Pősze és a párt viszonya azután romlott meg, hogy a politikus egy Magyar Nemzetnek adott interjúban azt mondta: nem szerencsés, hogy a párt nevével összefüggésben a legtöbben a Magyar Gárdára vagy Budaházy Györgyre asszociálnak.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?