Vendel
11 °C
24 °C
Index - In English In English Eng

Új menetrend jön a buszokon vasárnap

2012.12.05. 15:58

Vasárnap nulla órakor lép életbe a Volán-társaságok 2012/2013. évi autóbusz menetrendje, amelynek 2013. december 14-ig lesz érvényes – közölte a Volán Egyesülés szerdán. Az új menetrend lényegi változásai a közlekedési kormányzat törekvéseivel állnak összefüggésben: alapvetően a közösségi közlekedési kapacitások jobb összhangját, a vasúti-közúti párhuzamosságok kiküszöbölését, valamint a korábbinál jobb csatlakozásokat hivatottak biztosítani a közlemény szerint.

A menetrendváltozással újabb ütemes menetrendet vezetnek be a Miskolc-Polgár-Debrecen-Hajdúszoboszló, a Debrecen-Békéscsaba-Szeged, valamint az Eger–Salgótarján vonalakon.

December 9-től a helyközi autóbuszjáratokat elővárosi, regionális és országos kategóriákba sorolják be. Újdonság, hogy az országos személyszállítási szolgáltatásban több vonalon egyes autóbuszjáratokat emelt szintű járatként közlekedtetnek. Ezek az autóbuszok ezután csak kiegészítő díj megfizetésével vehetők igénybe.

A Volán-társaságok 2013-ban helyközi forgalomban munkanapokon 39 226, szabadnapokon 18 638, munkaszüneti napokon 15 635 járatot közlekedtetnek. A helyközi közlekedésben a 2011/12-es menetrendben szereplő járatok közül 945-öt leállítanak, és 664 új járat indul. A helyközi járatok száma így összességében minimálisan csökken a lejáró menetrendhez képest mind a munka-, mind a szabadnapokon. Helyi forgalomban összességében szintén csekély mértékben csökken a járatszám az új menetrend életbelépésével.

Jövőre nem számítanak lényeges változásra az utasforgalom tendenciájában, a helyközi utazások száma várhatóan stagnál, vagy kis mértékben csökken, a helyi közlekedésben pedig minimális utasszámvesztés várható.

A Volán-társaságok gazdálkodásában sincs előjele döntő, pozitív változásnak, helyzetük minimális saját erőből történő autóbuszvásárlást tesz lehetővé, továbbá más fejlesztések, felújítások is csak korlátozottan lesznek lehetségesek, kivéve a pályázatokon elnyert forrásokból megvalósulókat - olvasható a közleményben.