Emma
-2 °C
6 °C

Geréb Ágnest 200 ügyben vádolják kuruzslással

2012.12.06. 11:02

A II. és III. Kerületi Bíróságon most indult perben Geréb Ágnest az ügyészség három esetben foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetéssel vádolja. A vádirat szerint a szülész-nőgyógyász emellett eltiltása ellenére 200 esetben tervezett otthonszüléseket kísért, amiért olykor pénzt is elfogadott, és egy szülőpárt közokirat-hamisításra (nem a szülés tényleges helyének megfelelő anyakönyvezésre) bujtott fel.

A tárgyaláson az Igazságot Geréb Ágnesnek Mozgalom közleménye szerint a szülész elmondta, hogy nemcsak orvos, de bába és pszichológus is. Az otthonszülések kísérése során független bábaként kizárólag olyan feladatokat látott el, amelyek szülésznői, bábai kompetenciába tartoznak – ettől a tevékenységtől ugyanis nem volt eltiltva. Geréb kitért rá, hogy a problémamentes várandósság, valamint a természetes szülés kísérését az Európai Unió tagállamaiban dolgozó bábák 1980 óta végezhetik önállóan.

Az otthonszülés kriminalizálódása

Az otthonszülés jogi szabályozását  2011 áprilisában teremtette meg az egészségügyi kormányzat. Addig sem volt azonban illegális, csak hiányoztak a jogi keretei.

A Születésház Egyesület szerint a nők ugyan dönthettek úgy, hogy bába kíséretében, intézeten kívül hozzák világra gyermeküket, de az őket kísérő szakemberek üldöztetésnek voltak kitéve. Az ÁNTSZ eljárást indított ellenük jogosulatlan egészségügyi tevékenység végzése miatt, és a problémás esetek kivizsgálására büntetőeljárás keretében került sor. A szüléssel néha óhatatlanul együtt járó komplikációs eseteket a büntetőeljárás keretében az otthonszülésről elméleti és gyakorlati tapasztalattal nem rendelkező, azt kifejezetten ellenző szakértők bevonásával vizsgálták.

Az otthonszülés szabályozatlansága, a szülésznői szakma és az ehhez kapcsolódó felelősségi rendszer hiánya nagyban hozzájárult ahhoz, hogy az otthonszülések során felmerült komplikációk kizárólag büntetőeljárás során kerültek kivizsgálásra. A szabályozást megelőző években sokszor azokban az esetekben is rendőrségi feljelentésre került sor, amikor az otthon megkezdett szülés kórházban fejeződött be, minden komplikáció és probléma nélkül. Az otthonszüléseket kísérő bábáknak vádlottként kellett védekezniük olyan ügyekben, amelyek kórházi körülmények között naponta előfordulnak – áll a Születésház Egyesület háttéranyagában .

Mint mondta, az eljárás során azt szeretné bebizonyítani, hogy nem követett el bűncselekményt azáltal, hogy intézeten kívüli szüléseket kísért, valamint azt, hogy az adott helyzetben tőle elvárhatóan, azaz a bábai kompetenciának megfelelően cselekedett. A tárgyaláson Geréb védője, Papp Gábor beadott egy 200 édesanya által aláírt nyilatkozatot, melyben az érintettek cáfolják a kuruzslás vádját.

Papp a bíróságon előadta, hogy a vádiratban szereplő ügyek egyike sem bűncselekmény, ezért bízik abban, hogy az új eljárást a bíróság a korábbi ügyektől függetlenül kezeli majd.

A per során a bíróságnak egyebek mellett azt kell tehát tisztáznia, hogy amikor Geréb bábaként szüléseket kísért, nem végzett-e olyan tevékenységet, ami szülészorvosi kompetencia, attól ugyanis el volt tiltva.

Közleményében az Igazságot Geréb Ágnesnek Mozgalom aggodalmát fejezi ki azzal kapcsolatban, hogy Magyarországon – nemzetközi viszonylatban egyedülálló módon – továbbra is büntetőeljárás keretén belül vizsgálják ki az intézeten kívüli szüléshez kapcsolódó eseteket. Mint írják, a bábákkal szembeni hátrányos megkülönböztetés akkor érhet véget, ha a bábaszakma teljes önállóságot kap, és az ügyek kivizsgálása büntetőeljárás helyett független felelősségi rendszer keretében történik majd meg.

Geréb Ágnes és négy bábatársa ellen az utolsó büntetőeljárás 2012. februárjában zárult le. A szülész-nőgyógyászt két esetben jogerősen is bűnösnek találták, foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés vétsége miatt. Emiatt jogerősen két év fogházbüntetésre ítélték, és 10 évre eltiltották foglalkozása gyakorlásától.

Geréb a jogerősen lezárult, és a most indult ügyekben is kegyelmi kérelemmel fordult a köztársasági elnökhöz. Ezt Áder János az újonnan indult ügyekben elutasította. A jogerősen lezárult ítéletekre vonatkozóan elhalasztotta a döntést mindaddig, amíg a folyamatban lévő ügyeket a bíróság jogerősen el nem bírálja. Így Geréb Ágnesnek egyelőre nem kellett megkezdeni a két éves szabadságvesztés letöltését.

A köztársasági elnök elismeréssel nyilatkozott Geréb szakmai munkásságáról, kiemelve, hogy sokat tett az anyák háborítatlan szüléshez fűződő jogainak érdekében, egyebek mellett az apás szülés bevezetésével, valamint az otthonszülés elismertetéséért folytatott tevékenységével.