A Fidesz kész módosítani a feliratkozáson

MTI/Index
2012.12.07. 12:48

A Fidesz szerint fontos és indokolt döntése volt Áder János köztársasági elnöknek, hogy az Alkotmánybírósághozfordultaz új választási törvénnyel. A nagy belpolitikai viták miatt üdvözli a kormánypárt, hogy a törvényt nem írta alá az államfő. Gulyás Gergely, a Fidesz parlamenti képviselője beszélt erről pénteken.

Gulyás ugyan reméli, hogy az Alkotmánybíróság rendben lévőnek találja a törvényt, de felkészültek arra is, hogy nem. „Mivel egy nagy terjedelmű, sok alapjogot érintő törvényről van szó, előfordulhat, hogy az Ab alkotmányellenességet állapít meg bizonyos részleteket érintően” – próbált előre gondolkodni Gulyás.

Szerinte az esetleges bírósági kifogásokat mindenképpen orvosolni fogja a parlament. Utalt arra is, hogy a törvény szövegezésekor készült régebbi szakértői anyagokhoz is vissza lehet nyúlni.

Külön említette a lehetséges problémák közül Áder egyik legfőbb aggályát, miszerint túlzás, hogy csak a lakóhely szerinti jegyzőnél lehet feliratkozni. Áder egyébként azt javasolta az Alkotmánybíróságnak küldött levelében, hogy bárki bármely okmányirodában feliratkozhasson. Ezt az elnök úgy fogalmazta meg, hogy mivel internetes ügyfélkapuval is fel lehet iratkozni, az volna igazságos, hogy ahol ügyfélkapus hozzáférést lehet kérni, ott regisztrálni is lehessen.