Vádat emeltek a pécsi püspökség volt gazdasági igazgatója ellen

2012.12.07. 16:38
Vádat emelt a Pécsi Egyházmegye volt vagyonkezelője ellen jogosulatlan gazdasági előny megszerzése, adócsalás, különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés és a számvitel rendjének megsértése miatt a Somogy Megyei Főügyészség.

A nyomozás során a gyanúsított mellett 225 tanút hallgatott ki a nyomozó hatóság, továbbá beszerzett számos szakértői véleményt, okiratot is - közölte Horváth Szilárd főügyész.

A vádirat szerint a vádlott 2006-2009-ben valótlan tartalmú elszámolási okiratokat nyújtott be, és jogcímtől eltérően használt fel pénzügyi támogatásokat négy esetben is: több mint 39 millió forint, csaknem 19 millió forint, 64,5 millió forint, továbbá 15,5 millió forint értékben.

A vádlott az ügyészség szerint 2005 és 2010 között olyanok részére engedélyezte az adó- és járulékmentes kistérségi támogatás kifizetését, akik erre nem voltak jogosultak. A járulékfizetési kötelezettség havonkénti bevallását és teljesítését elmulasztotta, így 6 millió forintnyi nyugdíjbiztosítási járulékkal, 2,4 millió forint egészségbiztosítási járulékkal és 705 ezer forint munkaadói járulékkal rövidítette meg az állami költségvetést.

A vádlott a vagyonkezelői kötelességeit megszegve 213,5 millió forint vagyoni hátrányt okozott azzal, hogy az egyházmegye által bérelt gondozóotthon bérleti díjához képest lényegesen magasabb összeg kifizetéséről rendelkezett a bérbeadó Fény Kft. részére. Engedélyezte, hogy a cég helyett az egyházmegye fizesse ki a kft. jelentős összegű számláit, és azt is, hogy ne fizessen bérleti díjat a püspöki pincészet bérlője, sőt a felújítással és működtetéssel kapcsolatos költségek egy részét is az egyházmegye fizette meg. A számviteli szabályok megszegése miatt a vagyoni helyzet áttekintése és ellenőrzése a Pécsi Egyházmegyénél és a Gaudium Nostrum Alapítványnál is elmaradt.

A Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság nyomozati anyagából az derült ki, hogy W. Gyula, a pécsi egyházmegye volt gazdasági igazgatója ellen tettek vádemelési javaslatot. Az alapfeljelentés mintegy harminc különböző vélt vagy valós visszaélést sorolt fel, ezeket további csaknem ötven cselekménnyel egészítették ki a nyomozás idején érkezett újabb feljelentések - írták a lezárult nyomozásról szóló rendőrségi beszámolóban.

A nyomozást 2010. október végén rendelte a Baranya Megyei Főügyészség. A Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság "a püspökséggel ápolt jó kapcsolatára" hivatkozva kérte kizárását a nyomozásból, így került az ügy a Somogy Megyei Rendőr-főkapitánysághoz.