Emma
-2 °C
6 °C

Bajnai konkrétan nem kritizálta a kormányt

2012.12.08. 00:34

"Az IMF-megállapodás csökkentené Magyarország finanszírozásának a költségeit" - jelentette ki a washingtoni Stratégiai és Nemzetközi Tanulmányok Központjában (CSIS) tartott előadásán Bajnai Gordon, a Haza és Haladás elnöke pénteken. A volt miniszterelnök, aki a CSIS vezető tanácsadója, az európai integrációról tartott előadást. Az IMF-megállapodásról az előadást követő kérdésekre válaszolva beszélt.

"Az IMF-programoknak nem az a feladatuk, hogy megoldják az egyes országok problémáit, hanem az, hogy időt biztosítsanak a kormányoknak az általuk elkövetett hibák kijavítására" - mondta. Véleménye szerint eddig elsősorban azért nem jött létre megállapodás Magyarország és az IMF között, mert míg az IMF és az Európai Bizottság arra kíván pénzt adni a magyar kormánynak, hogy az jelentős változtasson az eddigi irányvonalán, addig a kormány ahhoz szeretne pénzt, hogy folytathassa azt.

Bajnai szerint Magyarországgal szemben a "legsúlyosabb gazdasági aggály" az, hogy az országban kevesebb az új befektetés. A volt miniszterelnök elkerülte, hogy a jelenlegi kormányt bíráló felvetésekre reagálva - az elemző fejtegetéseken túlmenően - konkrét kritikát fejtsen ki a magyarországi politikai irányvonallal kapcsolatban.

A nap folyamán Bajnai Gordon felszólalt egy másik konferencián is, amelyet a washingtoni Johns Hopkins Egyetemen a transzatlanti kapcsolatok jövőjéről tartottak.