Angelika
-4 °C
3 °C

LMP: Közmunkacsapdában vannak a fiatalok

2012.12.08. 17:44

Az LMP törvényjavaslatot nyújt be annak érdekében, hogy a közfoglalkoztatás idején a közfoglalkoztatott folytathassa iskolarendszerű levelező tagozatos közép- vagy felsőfokú tanulmányait.

Szél Bernadett közleményében úgy fogalmazott: a kormányzati intézkedésekkel a fiatalok közmunkacsapdába kerülnek. Mint írja, az LMP-nek jelezték az állampolgárok, hogy a közmunkával párhuzamosan levelező tagozatos tanulmányokat folytató fiataloknak nincs lehetőségük arra, hogy a képzésükhöz szükséges időre felmentést kapjanak a munkavégzési kötelezettség alól, ezt csak a szabadságuk terhére tehetik meg. Ez azonban nem segíti, hogy a fiatalok magukat képezve növeljék az esélyüket arra, hogy közmunka helyett a nyílt munkaerőpiacon helyezkedhessenek el.

Az LMP ugyanakkor úgy véli, a cél nem lehet más, mint a foglalkoztatottak visszavezetése a munkaerőpiacra, amelynek a leghatékonyabb eszköze a képzés, így ennek a közmunka tényleges elvégzéséhez képest minden esetben elsőbbséget kell kapnia. Az ellenzéki párt ezért kezdeményez törvénymódosítást a témában.