Piros riasztást adtak ki Baranya egy részére

2012.12.08. 08:17 Módosítva: 2012.12.08. 11:32
A Dél-Dunántúl után a Dél-Alföldet is elérte szombaton az intenzív havazás. A havas útszakaszokat folyamatosan takarítják, elzárt településről nincs hír. Több helyen kötelezővé tették a hólánc használatát. Zala megyében kamionok akadtak el. Viharos szél várható ötven kilométer per órásnál erősebb lökésekkel.

A legmagasabb fokú, azaz piros riasztást adott ki Baranya megye kilenc kistérségére hófúvás miatt az Országos Meteorológiai Szolgálat szombat reggel. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság tájékoztatása szerint az érintett kistérségek: a komlói, a mohácsi, a pécsi, a pécsváradi, a sásdi, a sellyei, a siklósi, a szentlőrinci és a szigetvári. Ezeken a helyeken a viharos, 70 kilométer per órát is meghaladó erejű szél akár fél méteres hótorlaszokat képezhet. Az említett kistérségekben tartózkodókat és az ide indulókat arra kérik, hogy csak indokolt esetben induljanak útnak, és folyamatosan figyeljék az előrejelzéseket és híradásokat. Készüljenek fel arra, hogy elakadhatnak, vagy lezárt útszakaszok lesznek az érintett térségben, írták a katasztrófavédők.

Kötelező hólánc

Baranyában szombat hajnal óta erősen havazik, a megyei katasztrófavédelem megerősített szolgálattal készül. Elakadt járművekről egyelőre nem tudnak, és egyelőre lezárt útszakasz sincs. A Magyar Közút Nonprofit Zrt. kötelezővé tette a hólánc használatát a 67-es főúton Boldogasszonyfa és Kaposvár között, továbbá a 6-os főúton Mecseknádasd és Pécsvárad között. Később a hólánc-kötelezettséget kiterjesztették az 56-os főútra Bátaszék térségében, valamint Somogy megyében a 66-os főútra Szentbalázs és Gödre között. A cég közleménye szerint ha továbbra is ilyen intenzitású marad a hóesés Baranyában, akkor a Mecsek többi átkelési szakaszán is kötelező lesz a hólánc.

A hólánc fel- és leszerelésére szerelési helyeket jelöltek ki az érintett útszakaszok előtt. A hólánccal nem rendelkező járműveket a rendőrök visszafordítják.

A cég Útinform szolgálatának déli összesítése szerint változatlanul esik a hó a Dunántúl dél-nyugati területein, illetve a Keszthely-Makó vonaltól délre. Zala, Somogy, Baranya, valamint Bács-Kiskun megye déli részéről és Csongrád megyéből havazást jelentettek. Intenzíven havazik Harkány és Kiskunhalas környékén. Harkány térségében sok helyen 10 centiméter feletti a frissen hullott hóréteg vastagsága. A hőmérséklet mindenhol fagypont alatti, az Északi-középhegységben több helyen mínusz 9 fok alatti hideget mértek.

DPECS20091215001
Fotó: MTI

Havas a főutak burkolata Zala, Somogy és Baranya megyében. Latyakos burkolatot jelentettek Vasvár, Körmend és Zalaegerszeg térségéből. Keszthely, Marcali, illetve Kiskunhalas környékén hókásás szakaszokra is számítani kell. A mellékúthálózat burkolata a Dunántúl nyugati és déli területein havas, letaposott havas. Az északi országrészben Balassagyarmat környezetében jégbordás, Salgótarjánnál letaposott havas. A Dunántúl déli területein közepes, Szántód, Dunaújváros, illetve Szentes környékéről erős, óránkénti 40-50 kilométeres széllökéseket jelentettek. Harkány környékén viharos, óránként 60 kilométer feletti a szél erőssége.

200 gép takarítja a havat

Azokon a területeken, ahol havazik, a közútkezelő üzemmérnökségei a legmagasabb, hármas készültségi fokozatban, teljes kapacitással dolgoznak, egyes helyeken a bérelhető gépeket is bevetik a hóakadályok megszüntetéséért. Az országban összesen több mint 200 munkagépe és 600 munkatársa dolgozik a közútkezelőnek a hóeltakarításon és az utak síkosságmentesítésén.
A társaság arra kéri az autósokat, ha tehetik, ne induljanak útnak addig, amíg  a veszélyes időjárás nem csillapodik, és akkor is csak a téli közlekedésre megfelelően felkészített gépjárművekkel közlekedjenek, utazás előtt pedig mindenképpen tájékozódjanak az aktuális útviszonyokról. Friss információkat találnak például a kozut.hu oldalon.

Árokba hajtott egy kamion Zalában

Zala megye közútjain a havazás miatt már több mint negyven munkagéppel dolgoznak, az emelkedő útszakaszokon kamionok akadnak el, közölte a közútkezelő megyei igazgatóságának ügyeletese szombaton. Valamennyi település megközelíthető a megyében, és minden út járható, de az utak havasak, latyakosak, ezért csak nehezen lehet közlekedni. Az ügyeletes hozzátette, hogy a legnagyobb problémát a kamionok okozzák a közlekedésben, mert nagyrészük "tükörsima" gumival indul útnak, ezért gyakran elakadnak az utakon. Szombaton a délelőtti órákban kilenc elakadt kamiont kellett menteni Bak térségében, a 75-ös úton.

A havazás és a csúszós utak miatt két baleset is történt a megyében. Az M7-es autópályán az árokba hajtott egy szőnyegszállító kamion. A műszaki mentés idejére a Budapest felé haladó szakaszon Becsehely térségében félpályás útlezárást rendeltek el.  Az M70-es autóúton, Csörnyefölde környékén, a 15-ös kilométerszelvénynél egy tehergépkocsi hajtott az árokba. Az érintett útszakaszon félpályás útlezárás van érvényben. Senki sem sérült meg, közölte a katasztrófavédelem ügyeletese szombaton.

Kelet felé tart a havazás

A Dél-Dunántúl után fokozatosan kelet felé haladt, és a Dél-Alföldre érkezett az intenzív havazás szombaton az Országos Meteorológiai Szolgálat tájékoztatása szerint. Várhatóan az ország déli megyéiben 10-20 centiméter friss hó esik a nap folyamán, a déli országhatár mentén akár 30 centiméter is hullhat. Délutántól az erősebb havazás súlypontja fokozatosan tolódik a délkeleti országrész felé.

Az északkeleti szél tovább erősödik, helyenként viharossá fokozódik. A széllökések ereje az országban jellemzően meghaladja az óránkénti ötven kilométert, de a legerősebb lökések hatvan-hetven kilométer körül várhatók. A már hóval borított tájakon a nap első felében a Dunántúl déli részén, később főként az Alföld déli részén a viharos szél jelentős hóakadályokat is emelhet. A megerősödő szél a hóval borított tájakon máshol is hordja majd a havat.

Megbénult a zágrábi reptér

Horvátországban is komoly gondokat okozott a havazás, írja az index.hr. Zágráb repülőtere nem fogad és nem indít járatokat, a vonatok 60-100 percet késnek, lezárták az A1-es autópálya és a tengerparti főút (jadranska magistrala) egy-egy szakaszát. A fővárosban a tömegközlekedés is akadozik: egy villamosvonalon leálltak a szerelvények, több buszjárat szünetel vagy rövidített útvonalon viszik az utasokat.

.

Vasárnap már süthet a nap

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelentése szerint Magyarországon vasárnap reggelig túlnyomóan borult lesz az ég, majd vasárnap napközben nyugat felől egyre nagyobb területen szakadozik fel a felhőzet, és süt ki a nap. Szombaton az ország északi részét (körülbelül a Pápa-Nyíregyháza vonaltól északra) leszámítva sokfelé várható havazás. A havazás súlypontjával fokozatosan átterjed délkelet, kelet felé, reggelre a Dunántúlon meg is szűnik.     Vasárnap napközben már csak a Tiszántúlon számíthatunk csapadékra, és késő estére várhatóan ott is megszűnik a havazás. Az északi, északkeleti szél sokfelé megerősödik, helyenként viharossá is fokozódik, emiatt hófúvásra is számítani kell.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában mínusz 2 és mínusz 7 fok között valószínű. A legmagasabb nappali hőmérséklet vasárnap többnyire 0 és mínusz 4 fok között alakul.