Fokozottan védett madarat lőttek meg

2012.12.09. 14:44

A napokban került elő a Hortobágyi Nemzeti Park közvetlen szomszédságában Ohat-Pusztakócs közelében egy söréttel meglőtt, vörösnyakú lúd. A vörösnyakú lúd fokozottan védett, Európa egyik legritkább lúdfaja. Az állat eszmei értéke egymillió forint. A vadludak vadászati idénye december 1-én kezdődött.

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, a Vadászati Védegylet elnökének kezdeményezésére az év elején egy olyan megállapodás született néhány természetvédő szervezet és a vadgazdálkodási ágazat képviselői között, ami szerint korlátozottan és szigorú feltételek mellett vadászható lett a nyári lúd. A szaktárca szerint az elmúlt évtizedekben olyan mértékben megnövekedett a magyarországi állománya, amely időnként komoly gondot jelentett a szántóföldi növénytermesztésben.

Természetvédők szerint viszont a megállapodás azért aggályos, mert ősszel és télen az alkonyi vagy a hajnali ködös égbolton a több száz liba között szinte lehetetlen felismerni a vörösnyakú ludat, vagy a hasonló védettséget élvező, a kipusztulás szélére sodródott kis liliket.

A különböző lúdfajok általában együtt repülnek, vörösnyakú lúdból és kis lilikből csak 30-50 példány vonul keresztül Magyarországon, és még a gyakorlott madarászok is nehezen ismerik fel pontosan a fajokat.

Hasonló helyzetbe került az Európában drasztikusan lecsökkent állományú molnár görény is, ami néhány méterről sem különböztethető meg a házi görénytől, amit a megállapodás szerint szintén vadászhatnak.