Hideg hét elé nézünk

2012.12.09. 00:38

Bár továbbra is számíthatunk erős, olykor viharos széllökésekre, amelyek hófúvásokat és hóakadályokat okozhatnak, a korábban kiadott legmagasabb, piros fokú riasztást visszavonta az Országos Meteorológiai Szolgálat. A havas útszakaszokat azóta is folyamatosan takarítják. Elzárt településekről nem érkezett jelentés, de a 67-es úton a 35. kilométer és Boldogasszonyfa, a 66-oson Gödre és Szentbalázs, valamint a 6-os főúton Mecseknádasd és Pécsvárad között kötelező a hólánc használata. Az 56-oson Bár és Bátaszék között már visszavonták az erre vonatkozó intézkedést.

A Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság a rendőrség internetes oldalán közölte, hogy az intenzív havazás miatt szombaton késő délután leállt a teherforgalom Horvátország felé az udvari határátkelőhelynél. Baranya többi határátkelőhelyén nincs korlátozás.

A havazás és a csúszós utak miatt több baleset is történt: az M7-es autópályán egy kamion, az M70-es autóúton pedig egy tehergépkocsi hajtott árokba Zala megyében. Az 55-ös főúton Szeged és Mórahalom között egy szerb és egy magyar személyautó ütközött össze, egy ember súlyosan megsérült.

Marad a hideg és a hó

Több déli megyében továbbra is másodfokú, narancssárga riasztás van érvényben. Vasárnapra öt megyére, Somogyra, Tolnára, Baranyára, Bács-Kiskunra és Békésre adtak ki másodfokú figyelmeztetést, szintén hófúvás miatt.

Az Időkép előrejelzése szerint vasárnap a Tiszántúlon várható további havazás. Miközben nyugat felől felszakadozik, csökken a felhőzet, a Dunántúlon már több órára kisüthet a nap. Az időnként megélénkülő erős, olykor viharos északi, északnyugati szél miatt továbbra is számítani kell hófúvásokra. A hőmérséklet 0 és -4°C között alakul, általában fagyos időre számíthatunk.

Hétfőre virradóra átmenetileg csökken, majd nyugat felől ismét erősen megnövekszik a felhőzet. Kezdetben nyugaton, majd keletebbre is számíthatunk kisebb havazásra, hózáporokra. A szél jelentősen mérséklődik, de az idő továbbra is fagyos marad; a hajnali órákban délkeleten akár -15°C alatti hőmérséklet is előfordulhat. Kedden sok lesz felettünk a felhő, hószállingózás, kisebb havazás több helyen is kialakulhat. A Dunántúlon megélénkül a szél, hideg idő várható.

A jövő hét közepén folytatódik a hideg, téli idő, hajnalonta a hóval borított tájakon erős fagyra kell készülni. A hét közepén szárazabb levegő érkezik fölénk, és bár csütörtökön az ország nagy részén kisüt a nap, időnként a szél is megélénkülhet.