Ferenc, Olívia
-3 °C
3 °C

Zárt helyen már ritkán gyújtanak rá

2012.12.10. 11:27

Egyhetes razziát tartottak az ellenőrök a nemdohányzók védelmében november 19. és 25. között, közölte az ÁNTSZ. Csaknem négyezer helyet kerestek fel, és alig 250 ezer forintnyi bírságot szabtak ki.

A teraszok ősszel bezártak, így egyre kevesebb helyen lehetett legálisan rágyújtani. Többek között ez indokolta az országos ellenőrzést. A közegészségügyi felügyelők ezer esetből hatszor találtak szabálytalanságot. „Általános tapasztalatként elmondható, hogy a vizsgálatok során az állampolgárok továbbra is együttműködőek a hatósággal, a dohányzást érintő korlátozásokat betartják” – írták.

A legtöbb gondot a közterületeken tapasztalták. Nemcsak a tiltott helyen dohányzók okoztak problémát, hanem a rengeteg eldobált csikk is.

Visszatérő probléma, hogy a dohányzást tiltó feliratokat nem, vagy nem megfelelően helyezik el. Néhány kocsma üzemeltetője arra panaszkodott, hogy a dohányzók az egyértelmű jelzések, felszólítások ellenére sem tartják be az ötméteres távolságot.

Január és november között több mint 36 ezer ellenőrzést végeztek az országban, a kiszabott bírságok várható összege megközelíti a tízmillió forintot.