Digitális jegyet is fel lehet mutatni a kalauznak

2012.12.10. 11:14 Módosítva: 2012.12.10. 11:17

Már elektronikus formában is bemutathatják a vonaton a vasúti jegyek QR-kódját a jegyvizsgálóknak azok, akik az internetes jegyváltáskor az otthoni nyomtatás funkciót jelölik meg - közölte a MÁV-Start Zrt.

A vasúttársaság közleménye szerint a lehetőséggel egyelőre csak a feláras vonatok - Intercity, nemzetközi Eurocity, railjet - utasai élhetnek, tehát azokon a vonatokon, ahol pót-, illetve helyjegyet kell váltani a menetjegy mellé.

Az azonosításra szolgáló QR-kód ellenőrzése digitálisan, pdf-ben is megoldható. A jegyvizsgálók az utas készülékének képernyőjén megjelenő információkat - a papír alapú jegyhez hasonlóan - a kód beolvasásával és a személyazonosság vizsgálatával ellenőrzik.

A digitális jegyeket a jegyvizsgálók csak az utas együttműködésével tudják érvényesnek elfogadni, mert az ellenőrzés során esetlegesen szükség lehet a kód nagyítására vagy az eszköz közelítésére, távolítására - hívta fel a figyelmet a MÁV-Start.

Jelenleg elektronikus bemutatással a belföldi menetjegyeket, pót- és helyjegyeket, élőállat- illetve kerékpárjegyeket lehet megvásárolni, akár az utazás előtt hatvan nappal, elővételben is. A visszaélések elkerülése érdekében a digitális jegyek névre szólnak és adott vonatra érvényesek.

A MÁV-Start 2008-ban indította el internetes jegyértékesítési rendszerét, amellyel otthonról is megválthatók a vasúti menetjegyek. Ilyen módon eddig több mint hárommillió jegyet vásároltak az utasok, ebből otthoni nyomtatással eddig csaknem százezer jegyvásárlás történt.

Az elektronikus formában is bemutatható vasúti jegyekről további tájékoztatás a MÁV-Start weboldalán található, és a helyi tarifával hívható 06 (40) 49 49 49-es, MÁVDIREKT ügyfélszolgálati telefonszámon kérhető.