Négy százalékkal kevesebb közúti baleset

2012.12.10. 13:27
Négy százalékkal kevesebb közúti baleset történt Magyarországon ez év januárja és novembere között, mint 2011 ugyanezen időszakában, és ezekben huszonnyolc emberrel kevesebb vesztette életét, mint tavaly - közölte Kiss Csaba, az Országos Rendőr-főkapitányság Országos Baleset-megelőzési Bizottság (ORFK-OBB) főtitkára hétfőn budapesti sajtótájékoztatóján.

Az előzetes adatok alapján november végéig 13 861 személyi sérüléssel járó baleset történt az ország közútjain, ez 579-cel kevesebb, mint tavaly hasonló időszakban - mondta Kiss Csaba a VIII. kerületi Blaha Lujza téren a közlekedésbiztonsági kampány részeként felállított karácsonyfa és a mellette elhelyezett összetört autó előtt.

Közölte, a halálos és a súlyos balesetek három százalékkal, a könnyű sérüléssel járók pedig több mint négy százalékkal csökkentek. A közúti balesetben elhunyt emberek száma a tavalyi 575-ről 547-re csökkent.

Az ittasan okozott személyi sérüléses balesetek számában is kedvező változás történt, hiszen itt is három százalékos csökkenés figyelhető meg - mutatott rá Kiss Csaba.

Elmondta, a közúti balesetek legfőbb okai évek óta nem változnak: első helyen, 26 százalékkal a gyorshajtás áll, ezt követi 24 százalékkal az elsőbbségi joggal kapcsolatos szabálysértések, majd a kanyarodási szabályok megszegése, amely 15 százalék.

A közúti balesetek túlnyomó részét, 57 százalékát az autóvezetők okozták, a tehergépkocsi-vezetők a balesetek 9 százalékának, az autóbuszvezetők pedig továbbra is az összes baleset 1 százalékának az okozásáért felelősek. A kerékpárosoknak a balesetet okozók körében betöltött aránya 14 százalék.

Kiss Csaba közölte, az ORFK-OBB hétfőn figyelemfelhívó akciót indított, a január 10-ig tartó kampány időszakában három budapesti helyszínen - a Blaha Lujza, a Nyugati és a Széll Kálmán téren - felállítottak egy karácsonyfát és mellette elhelyeztek egy ajándékszalaggal átkötött, balesetben megrongálódott személyautót.

A "Soha ne érje ilyen meglepetés" szlogenű kampány célja, hogy az ünnepek ideje alatt is felhívják az emberek figyelmét arra, a közlekedés "veszélyes üzem".

Kiss Csaba kitért arra is, hogy évente a világon 1,2 millióan vesztik életüket közúti balesetben, az Európai Unióban mintegy 30 ezer ember hal meg az utakon.

Elmondta, az elmúlt tíz évben Magyarországon mintegy negyven százalékkal csökkent a közúti balesetben meghalt emberek száma. A halálos balesetek száma 2008 óta folyamatosan csökken, akkor egy olyan jogszabályi változás történt, amely jelentősen kihatott a közlekedésbiztonságra. Ehhez hozzájárultak még a megfelelő rendőri ellenőrzések és a propaganda - jegyezte meg.