no

Orbán és Gyurcsány kapta a legrosszabb osztályzatot

2012.12.10. 18:09
A rendszerváltás óta minden miniszterelnök a közepesnél rosszabbul teljesített a felnőtt magyar lakosság szerint. Az iskolai osztályzatoknak megfelelő ötfokú skálán adott értékelések alapján a leginkább Horn Gyula és Bajnai Gordon munkáját tartották jónak, a legkevésbé pedig Gyurcsány Ferencét és Orbán Viktor jelenlegi kormányzását. Mindez a TÁRKI Társadalomkutatási Intézet 2012. novemberi országos reprezentatív mintán készült kutatásából derül ki.

A rendszerváltás utáni miniszterelnökök közül a magyarok leginkább Horn Gyula és Bajnai Gordon teljesítményét értékelték pozitívan: a válaszadók egyharmada adott az iskolai osztályzatoknak megfelelő 4-est vagy 5-öst a két egykori MSZP-s kormányfőnek. Őket Orbán Viktor első kormányzása, illetve Antall József követi (29, illetve 27 százalék elégedett a munkájukkal), majd Medgyessy Péter (22 százalék) folytatja a sort. A legkevésbé Boross Péter, Gyurcsány Ferenc és Orbán Viktor jelenlegi miniszterelnöki munkáját értékelték legalább jónak, csak minden hatodik kérdezett érzi úgy, hogy ők hárman jól kormányozták az országot - összegezte novemberi országos, reprezentatív felmérését a Tárki.

Elégedetlenek II. Orbánnal

 

Készült elégedetlenségi felmérés is. A legtöbben Orbán jelenlegi miniszterelnökségével elégedetlenek, a szavazók 57 százaléka adott ugyanis 1-est vagy 2-est a kormányfőnek, de Gyurcsány munkáját is a lakosság több, mint fele (52 százalék) értékeli így. Az elégedetlenségi rangsorban Orbán első kormányzása, Boross, Bajnai és Medgyessy következik lényegében azonos megítéléssel, mivel tízből négyen minősítették rossznak kormányfői munkájukat. A legkevesebben, tízből hárman Antall és Horn miniszterelnökségét kritizálják.

Horn a kivétel

A Tárki készített egy elégedettségi egyenleget az elégedettek és az elégedetlenek arányának különbözetéből. Horn kivételével, aki lényegében egyenlő arányban kapott pozitív és negatív minősítést (+1 százalék), minden miniszterelnök esetében az elégedetlenek vannak többségben, de ezen a téren számottevő különbségeket találunk köztük. Az értékeléseket némileg torzíthatja a „nosztalgia-faktor”, hiszen egyes kormányfők munkájáról egy-két évtizednyi, másokéról viszont csak egy-két évnyi távlatból mondanak ítéletet a szavazók.

Ennek ellenére míg Antall és Bajnai munkájával csak kissé többen elégedetlenek, mint elégedettek (-4% és -8%), addig Orbán első kormányzásának és Medgyessy miniszterelnökségének egyenlege már valamivel rosszabb (-13% és -16%), őket pedig Boross megítélése (-24%) követi. A sort Gyurcsány és Orbán jelenlegi miniszterelnöksége zárja, akiknek kormányfői teljesítményét már 35 és 39 százalékponttal többen értékelik rossznak, mint jónak.

 

Antall is Horn mellett

A Tárki az értékelések átlagpontszámát is megnézte. Szembetűnő, hogy a rendszerváltás óta egyetlen kormányfő munkáját sem osztályozták a válaszadók a közepesnél jobbnak. A sorrend hasonló a korábbiakhoz, ami kicsit módosítja, az az, hogy az átlag tartalmazza azokat is, akik 3-as osztályzattal fejezték ki véleményüket, így ebben az összevetésben a közkedvelt „közepes” minősítés is szerepet játszik, ami gyakran a közömbös szavazók válaszát jelenti.

Az iskolai osztályzatok átlaga alapján a legjobb minősítést Antall és Horn kapta, egyaránt átlagosan 2,89 ponttal. A megosztott első hely mögött szintén lényegében holtverseny alakult ki Bajnai, illetve Orbán első kormányzása megítélésében, az ő teljesítményüket átlagosan 2,79 illetve 2,76 pontra értékelte a lakosság. Tőlük alig lemaradva Medgyessy és Boross következik, újra – statisztikai értelemben – holtversenyben, átlagosan 2,70 és 2,65 pontra értékelve munkájukat. Az utolsó helyen is igen szoros az állás Gyurcsány és Orbán jelenlegi kormányzása között, előbbi átlagosan 2,39, utóbbi 2,35 pontot kapott. Ami tehát minden rangsor esetén egyértelmű, hogy a Gyurcsány- és a második Orbán-kormányzás tetszik a legkevésbé a magyaroknak. Ezek az eredmények arra is utalnak, hogy a kilencvenes éveket ma egy kicsit boldogabb évtizedként látjuk a miniszterelnökök munkáin keresztül, mint a következő évtizedet.

Fideszesek is csalódottabbak most

Az értékeléseket a válaszadók pártpreferenciája szerint vizsgálva különösen figyelemre méltó Orbán Viktor első és második kormányzásának megítélése saját pártja tábora szerint, ugyanis tízből nyolc FIDESZ-KDNP szavazó tartotta jónak Orbán első kormányzását, a második ciklust pedig már csak tízből hatan. Nemcsak saját hátországában, de más szavazói csoportokban is látványos a veszteség, ami például a bizonytalanok esetében különösen fontos lehet: Orbán munkáját első kormányzása idején a ma bizonytalanok 18 százaléka osztályozta legalább jónak, jelenlegi kormányzását pedig már csak 8 százalékuk.

Az MSZP-szavazók értékeléseit tekintve pedig azt érdemes kiemelni, hogy saját miniszterelnökeik közül a leginkább Horn Gyula, őt követően pedig Bajnai Gordon munkáját tartották jónak (70% és 64%), míg náluk jóval alacsonyabb arányban, saját szavazóiknak is csak kevesebb, mint a fele értékelte pozitívan Medgyessy és Gyurcsány teljesítményét (47% és 43%).