Forró teát visznek a rendőrök Röszkére

2012.12.10. 08:10 Módosítva: 2012.12.10. 12:49
Nem engedik be Szerbiába a kamionokat, hatalmas a torlódás az M5-ös autópályán Röszkénél. A horvát fővárosban a hó után a fagy bénította meg a tömegközlekedést.

Ma nagyrészt erősen felhős időre, és csak kevés napsütésre számíthatunk, írja az Országos Meteorológiai Szolgálat. Szórványosan várható havazás, hózápor, a szél gyenge vagy mérsékelt marad. A legmagasabb nappali hőmérséklet +1, -7 fok között várható, nyugaton lesz enyhébb az idő. Késő este -2, -9 fok valószínű, a kevésbé felhős tájakon lesz a hidegebb.

Havas és hókásás főutak vannak még Baranyában, Bács-Kiskunban, Csongrádban, Békésben, Hajdú-Biharban és Borsod-Abaúj-Zemplénben. A mellékutakon még rosszabb a helyzet.

A Dél-Alföldön továbbra is figyelmeztetik az autósokat: csak akkor induljanak el, ha nagyon muszáj. A 43-as főút ismét járható Makó és Nagylak között, de csak téli gumival, írja a delmagyar.hu.

2777327
Fotó: Segesvári Csaba / délmagyar.hu

Még hétfőre virradóra is mentettek ki elakadt járműveket. A Fehértói halastavak mellett előbb fiatalok akadtak el két járművel, majd a mentésükre érkező szegedi katasztrófavédelmi egység sem tudott továbbhaladni, végül az újabb helyszínre érkező tűzoltóautó segített nekik, mondta az MTI-nek Arany-Tóth Attila, a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság szóvivője.

Az Útinform közlése szerint Röszkénél nem engedik be a teherforgalmat Szerbiába, így az M5-ös autópályáról a határ közelében levő parkolókba terelik a kamionokat. A járművek már nemcsak az autópálya leállósávját, hanem a közelben lévő benzinkutat és a felhajtókat is elfoglalták. A rendőrök száz liternyi forró teát visznek Röszkére.

A vajdasági Nagybecskereken (Zrenjanin) és Bégaszentgyörgyön (Žitište) rendkívüli helyzetet hirdettek. Magyarkanizsa (Kanjiža) környékén több mellékút járhatatlan, olvasható a vajma.info délvidéki hírportálon. A Magyar Szó összefoglalója szerint egy nap alatt 661 embert mentettek ki a hó fogságából. Több településen felfüggesztették a tömegközlekedést, több órát késtek, vagy leálltak a helyi-, helyközi buszjáratok és a vonatok.

Horvátország kemény fagyokra ébredt hétfőn. A zágrábi repülőtéren mínusz 18 fokot mértek, írja az index.hr.  Bár Zágráb fő útvonalain már vasárnap eltakarították a havat, a fagy miatt hétfőn reggel ismét lebénult a villamosközlekedés a város keleti negyedeiben, sokan gyalog mentek munkába. Az autósok sorokban araszolva közlekedtek, taxira pedig akár egy órát is várni kellett, közölte a horvát közszolgálati rádió és televízió.