Elloptak sok-sok metil-alkoholt

2012.12.11. 19:03

"Az elmúlt két hétben Bács-Kiskun Megyében a Mol Zrt. telephelyeiről ismeretlen tettesek jelentős mennyiségű, mintegy 20000 liter metil-alkoholt tulajdonítottak el" - közölte kedden este a Vidékfejlesztési Minisztérium. A húszezer liter két részletben jött össze, a rendőrség az első után az illetékes kormányhivatalt, a második lopásnál már az agrártárcához tartozó Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalt értesítette.

A nyomozás még tart, de a minisztérium szerint n em valószínű, hogy az ellopott metil-alkoholból, ismertebb nevén metanolból a tolvajok szeszes italt vagy más élelmiszert készítenek, valószínűbb, hogy üzemanyagként próbálják majd felhasználni. Ezzel együtt Kardeván Endre államtitkár szerint szükséges a fokozott óvatosság, és egyben figyelmeztette a tolvajokat: "tartózkodjanak attól, hogy az eltulajdonított alkoholt élelmiszerek előállításánál próbálják meg felhasználni, mert a remélt nyereség helyett szigorú büntetés lesz a részük".

A metanol súlyosan mérgező anyag, májkárosító és idegméreg is. Már kis mennyiségben is halált okozhat, fogyasztása enyhébb esetekben is járhat tartós károsodással, vaksággal. Gyakran használták hamisított alkoholos italok előállítására, legutóbb Csehországban 25-en haltak meg a nyár végén forgalomba került hamisított metanolos italok miatt.

Az ügyben az agrártárca szerdán sajtótájékoztatót is tart.