Most a miskolci kormányhivatalt foglalták el

2012.12.11. 09:54 Módosítva: 2012.12.11. 10:01

"Elfoglalták" a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal miskolci épületét a felsőoktatást érintő változtatások ellen tiltakozó hallgatók kedd reggel.

Több mint hetven miskolci egyetemista tartózkodik az épület előterében. Az egyetemisták át akarnak adni egy petíciót Demeter Ervin kormánymegbízottnak, de mivel ő éppen a Parlamentben van, a diákok egyelőre várakoznak.

Hétfőn a Szegedi Tudományegyetem hallgatói és a Hallgatói Hálózat aktivistái a Csongrád Megyei Kormányhivatal földszintjén ültek le, és láncolták össze magukat. A diákok az államilag finanszírozott egyetemi férőhelyek drasztikus csökkentése ellen tiltakoztak.

Hétfőn az ELTE-n tartott fórum után a diákok a közeli Petőfi hídhoz vonultak , amelynek megbénították a forgalmát. A diákok a kora esti órákban végigvonultak a Belgrád rakparton, majd a Corvinus Egyetemnél a kiskörútra fordultak. Innen az Astoriához, majd a Kossuth térre, a Parlamenthez mentek. Ekkorra a tömeg ezer fősre duzzadt. Ugyan a tüntetést nem jelentették be, de a rendőrség nem avatkozott közbe.

A kormány a múlt héten arról döntött, hogy 2013-tól az alapképzésben csak 10 ezer hallgató tanulmányait finanszírozza. 40 ezren csak részösztöndíjat kapnak, képzési költségük másik felét nekik kell kifizetni vagy erre diákhitelt vehetnek fel.

Hallgatók a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal miskolci épületében
Hallgatók a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal miskolci épületében
Fotó: ME-HÖK / Facebook.com

A Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) ezután bejelentette: a következő időszakban tüntető akciókkal akarnak fellépni a kormány elfogadhatatlan oktatáspolitikájával szemben. Szerdán Budapesten és az ország más egyetemi központjaiban tüntetéseket is tartanak.