Papcsák feljelentette volt képviselőtársát

2012.12.11. 08:39
Beváltotta a fenyegetéseket a zuglói polgármester, annak ellenére, hogy feljelentette volt képviselőtársát, aki a nevében zsarolt, ezt állította a rendőrségen egy XIV. kerületi beruházásokban érdekelt építési vállalkozó. A sértett szerint a Fidesz egyik korábbi önkormányzati képviselője, Papcsák Ferenc régi barátjaként bemutatkozva és a polgármesterre hivatkozva megfenyegette, hogy ha nem ad át neki lakásokat, hiába próbálkozik majd újabb projektekkel a kerületben. A vállalkozó tényleg hiába próbálkozik, de Papcsák szerint ennek semmi köze nincs a zsarolási ügyhöz.

Papcsák Ferenc, XIV. kerületi polgármester januárban tett feljelentést zsarolás gyanújával ismeretlen tettes ellen, miután egy építési vállalkozó – több ember előtt – beszámolt neki arról, hogy a kerület egyik korábbi fideszes képviselője megfenyegette.

A közel egy éve folyó rendőrségi vizsgálat során A. S., a Hermina Bau Kft. tulajdonosa a napokban másodszor is tanúvallomást tett a BRFK gazdaságvédelmi főosztályának korrupció elleni nyomozói előtt azt állítva, hogy Pusztai Péter 2010 szeptemberében, röviddel az önkormányzati választások előtt a Tücsök Presszóba hívta őt, és két kollégáját.

Papcsák Ferenc
Papcsák Ferenc
Fotó: Mohai Balázs / MTI

A. szerint az időközben kerületi cégvezetővé avanzsált exképviselő Papcsák Ferencre hivatkozva arra akarta rávenni hármójukat, hogy adjanak át neki a cégük által épített társasházakban egy lakást, majd később egy másik lakásra is benyújtotta az igényét. A vállalkozó a rendőrségen elmondta, hogy a presszóban többször is elhangzott, hogy Pusztai Papcsák Ferenc üzenetét tolmácsolja, valamint azt is előadta, hogy őt évtizedes baráti és üzleti kapcsolat köti Papcsákhoz, aki akkoriban elszámoltatási kormánybiztosként valóban befolyásos fideszes politikusnak tűnt.

Az építőcég vezetője szerint a volt képviselő azzal fenyegette, hogy ha nem működik együtt, és nem teljesíti a kéréseket, akkor ellehetetlenítik a cége tevékenységét: „Az lesz a legjobb, ha minden feltételüket elfogadjuk, átadjuk, amiket kérnek, ellenkező esetben ellehetetlenítik a munkánkat, visszavonják építési engedélyeinket, különböző eljárásokat kezdeményeznek ellenünk, akármilyen indokkal beperelnek minket, a többit pedig a fantáziánkra bízza.”

A rendőrségi vallomás szerint a vállalkozó megpróbálta felvenni a kapcsolatot Papcsákkal, de hónapokig hiába kereste, a polgármestertől nem kapott visszajelzést. Végül 2011 novemberében sikerült elérnie, hogy létrejöjjön a személyes találkozó. A 7-8 ember, köztük a volt alpolgármester előtt folyó beszélgetésben a vállalkozó kiteregette, hogy Pusztai meg akarta félemlíteni. A súlyos vádakat tartalmazó beszélgetés után két hónappal Papcsák ismeretlen tettes ellen tett feljelentést.

Pusztairól időközben elterjedt, hogy konfliktusba került Papcsákkal, és 2011 áprilisában ezért lemondott képviselői mandátumáról. A volt képviselő azonban lemondása után egy hónappal megkapta az önkormányzat tulajdonában álló Zuglói Társasház-kezelő és Közterület-fenntartó Kft. ügyvezető igazgatói posztját, amit a feljelentés után is megtarthatott.

A. tanúvallomása szerint a tisztázónak szánt beszélgetés nem oldotta meg az önkormányzatban kialakult problémáit, sőt a beszélgetés után világossá vált, hogy „Papcsák Ferenc végül beváltja ígéreteit”, mert az önkormányzatnál folyó építésügyi eljárásaikat „mondvacsinált igényekkel” addig húzták, míg végül egy másik kerületbe kellett átvinniük az ügyintézést. A vállalkozó rendőrségen azt is állította, hogy "Papcsák megbízásából” egy hozzá közel álló ügyvédi iroda bíróságon akarta megtámadni a Hermina Center jogerős építési engedélyét. A perből csak azért nem lett semmi, mert az ügyvédi iroda „nem volt képes megfelelő formátumban benyújtani a keresetlevelet”. A vállalkozó szerint a polgármester a nyár folyamán egy este fel is hívta őt telefonon, de konstruktivtás helyett egy monológot kapott, amelyben a polgármester Pusztaihoz fűződő viszonyát, "közös múltjukat" magyarázta.

Papcsák Ferenc polgármester az Indexnek azt mondta, a vállalkozóval lefolytatott beszélgetésen olyan információk merültek fel, amelyek miatt – országgyűlési képviselőként – hivatali kötelessége volt feljelentést tenni. Az állítások valóságtartalmával kapcsolatban azonban nem neki, hanem a hatóságoknak kell állást foglalni, és ha azok elmarasztalják Pusztait, akkor annak meg lesz a következménye, addig őt is megilleti az ártatlanság vélelme – jelentette ki Papcsák, aki tagadta, hogy baráti kapcsolatban állna a volt önkormányzati képviselővel. A polgármester arra a kérdésre, hogy akkor mért őt ültette a kerület egyik legfontosabb cégének vezetői székébe, leszögezte: sem baráti, sem üzleti, sem más jellegű bizalmi viszony nincs közöttük, Pusztainak azonban hosszú időre visszanyúló önkormányzati tapasztalatai vannak.

A polgármester szerint az építési vállalkozás ellen egyetlen bírósági eljárás folyik a kerületben, az pedig azért, mert a vállalkozás nem teljesítette szerződéses kötelezettségét, amely előírta, hogy a lakóházak mellé 500 millió forint értékben közszolgáltatásoknak helyet adó ingatlanokat is kell építenie. Papcsák kijelentette, hogy ehhez az eljáráshoz, ahogy az építések engedélyezéséhez neki nincs köze, azok hatósági ügyek.