Így foglalták el a Petőfi hidat

2012.12.11. 13:41

A Hallgatói Önkormányzatok Országos Hálózatának (HÖOK) elnökségének több tagja, köztük Nagy Dávid elnök is részt vett hétfőn este azon a spontán hídfoglaláson és vonuláson, ami az ELTE lágymányosi kampuszára szervezett hallgatói fórumból nőtte ki magát. Szerdára pedig ők is tüntetésre hívják a diákokat, HÖOK-közeli információink szerint pedig hasonlóan radikális lépésekben gondolkodnak.

Olyannyira, hogy értesüléseink szerint a hétfői események visszatetszést is keltettek a HÖOK vezetőségének több tagjánál, mivel attól tartanak, hogy a spontán akciók után elfogyhat a lendület és nem lesznek elegen a szerdai tüntetésen. Emellett többen érzik úgy, hogy nincs megfelelő fegyelem a mozgalomban, a megmozdulások szervezői csupán egymásra licitálnak, hogy ki tud látványosabb akciót véghezvinni.

Kik voltak a szervezők?

A Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája a magyarországi felsőoktatási intézmények hallgatói önkormányzatainak demokratikus alapon szerveződő és működő országos érdekképviseleti szervezete. Elsősorban jogszabályok alkotását kezdeményezi, véleményt nyilvánít jogszabályok tervezeteiről, szakmai előadásokat, vitaüléseket rendez. A HÖOK jogelődje szervezte az 1995-ös tandíj elleni tüntetéseket is, ám akkor végül sikerült megegyezniük a kormánnyal.

A Hallgatói Hálózatot magyar egyetemek autonóm módon szerveződő diákjai alkotják. A szervezet célja, hogy elősegítse a felsőoktatási hallgatók szerveződését és egy új politikai kultúrát honosítsanak meg a magyar egyetemeken. 2011 óta tüntetnek a kormány felsőoktatási politikája ellen, 2012 februárjában egy tüntetésük után elfoglalták az ELTE jogi karának termét, ahol hallgatói fórumot tartottak.

A nem elég erőteljes fellépés miatt aggódó, hirtelen radikalizálódó HÖOK korábban közel sem ápolt ennyire konfliktusos viszonyt a kormánnyal. Mindenesetre az egyre keményebben fogalmazó szervezet kedden nem fogadta el Balog Zoltán miniszter meghívását, szerdai tüntetésükre pedig meghívták Orbán Viktort is, hogy ott ismertesse gondolatait a tandíjról.

Hétfőn a Hallgatói Hálózat aktivistái által meghirdetett, de a HÖOK és több, oktatókat tömörítő szervezet által is támogatott hallgatói fórum nőtte ki magát váratlanul spontán hídfoglalássá és a belváros közlekedését órákra megbénító vonulássá.

Bár a legtöbb szervező meglepődött az események alakulásán, a fórum lebonyolításába bele volt kódolva a lehetősége annak, hogy egy ponton az események kicsússzanak a szervezők kezei közül. A felsőoktatási törvény ellen tiltakozók egyik legfőbb fenntartása már a kezdetektől éppen az volt, hogy a döntéseket a fejük fölött, az érintettek megkérdezése nélkül hozzák. Ezért is választották a hétfői rendezvényükre a Magyarországon szokatlan bázisdemokratikus döntési mechanizmust.  A mindenki számára megszólalási és döntési lehetőséget biztosító eljárásmóddal a törvényalkotás módját szerették volna szimbolikusan korrigálni, azonban ez azzal is járt, hogy egy ponton nem az előzetes elképzelésekhez illeszkedő irányt vett a fórum.

A kezdetben szavazásra bocsájtott pontokat még döntő többséggel, meglepetés nélkül fogadták el a fórum résztvevői. Így ment át például rögtön első pontként a több száz diák egyöntetű támogatásával, hogy a fórum sajtónyilvános marad és a sajtó képviselői maradhatnak a rendezvényen. Ugyanígy nem volt lényegi ellenvetés a Hallgatói Hálózat tagjai által megfogalmazott öt követelés elfogadásával szemben sem. Ezek többek között a keretszámok csökkentésének visszavonására, az egyetemek autonómiájának helyreállítására és a hallgatói szerződés eltörlésére vonatkoztak.

A helyzet akkor kezdett kaotikussá válni, amikor a konkrét cselekvés kitalálása került sorra. A jelenlévő diákok abban egyetértetek, hogy valamit radikálisabb lépésre lesz szükség, mert önmagában egy ilyen fórum nem lesz elég ahhoz, hogy a kormányt meghátrálására késztesse. A szervezők irányából felvetett egyetemfoglalás lehetősége, azaz hogy ha már egyszer benn vannak egy egyetemen, akkor maradjanak is mindaddig, míg követeléseik nem teljesülnek, közel sem aratott osztatlan sikert a hallgatók között. Volt felszólaló, aki egyenesen arról beszélt, hogy ez olyan, mintha a saját lakásukban maradnának, hiszen ők diákként eleve ide tartoznak és valahol máshol kéne inkább erőt felmutatni. A vita során felmerült a Lágymányosi híd, már ekkor bedobta valaki, hogy a Parlament elé kéne menni, a legnagyobb tapsot azonban az Emberi Erőforrások Minisztériumának (EMMI) épületét megszállni akaró felszólaló kapta.

A lassan, de biztosan a szétesés jeleit mutató, egyre inkább a Hyde Park Corner hangulatát idéző fórumon dramaturgiailag a legjobb pillanatban olvasták fel a szervezők az EMMI fórum ideje alatt kiadott közleményét. Azt írták, megértik, ha a diákok úgy érzik, szeretnék valahogy kifejezni, hogy tartanak a változásoktól, de bíznak abban, hogy az ellenállásból megértés lesz, mert a változások értük és nem ellenük vannak. A közlemény felrázta a parttalan vitában egyre inkább fáradó diákokat, az egyik felszólaló úgy fogalmazott, "vagy teljesen hülyének néznek minket, vagy ők a teljesen hülyék".

Az új lendületet megpróbálták a szervezők is kihasználni és ismét az egyetemen maradás lehetőségét propagálták, ám az újabb szavazáson ismét a hídfoglalás győzött. Az elfogadott döntési szabályok miatt pedig a szervezőknek nem volt más választása, mint hogy követve az elindulókat, a Petőfi híd budai hídfője felé vették az irányt. Ezt tették a HÖOK fórumon megjelent tagjai és a Hallgatói Hálózat aktivistái is.

A hídfoglalás ezúttal közel sem torkollott olyan komikus jelenetekbe, mint legutóbb, amikor diákok próbáltak meg elfoglalni egy hidat. Az itthon meglehetősen ritkán előforduló tiltakozási formával élő hallgatók annyira erőteljesen ugyan nem tudtak fellépni, mint a taxisok 1990-ben, vagy mint Budaházy Györgyék 2002-ben, de ahhoz most elegen voltak, hogy megbénítsák az autóforgalmat.