no

Az EU ragaszkodik a budapesti dugódíjhoz

2012.12.12. 06:47

Az Európai Bizottság elmúlt hetekben Budapestre látogató tagjai megerősítették, hogy nem egyeznek bele a dugódíj törlésébe, de még a halasztásába sem - írja a Népszabadság.

A behajtási díjat legkésőbb 2015-ig - az uniós támogatás elszámolásának lezárásáig - be kell vezetni Budapesten. Ha a főváros mégsem tenné meg, akkor az unió kötelezettségi eljárást indíthat Budapest ellen, amelynek végén szerződést is bonthat. Ez a 4-es metrónak megítélt 181 milliárd forintos EU-támogatás visszafizetését vonhatja maga után, márpedig a főváros nem lenne képes a visszafizetésre.

Az Országgyűlés a nyár elején leszavazta a dugódíj bevezetéséről szóló indítványt. Helyette a jövő évi fővárosi költségvetésbe a 10 milliárd forintot elérő közműadó léphet, amely összeg nagyjából megegyezik azzal a feltételezett dugódíjjal, amely az első csonka évben folyt volna be.

Ettől függetlenül a Budapesti Közlekedési Központban (BKK) jelenleg is folyik a behajtási díj előkészítése. A BKK még 2011 januárjában kapta feladatul a döntés-előkészítő hatástanulmány elkészítését, az erre vonatkozó határozatot pedig még nem vonták vissza. A munka előrehaladtáról szóló tájékoztatást a szerdai közgyűlésen hallgatják meg a képviselők.