Felsőoktatási Egyeztetési Fórumot indít a HÖOK

MTI/Index
2012.12.12. 12:25

Országos Felsőoktatási Egyeztetési Fórum életre hívásáról döntött a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) választmányi ülésén.

A fórum a tervek szerint a jövő héten a fővárosban tartja első ülését, és munkájában a HÖOK mellett a felsőoktatásban érintett szakmai szervezetek, így többek között a rektori konferencia, a szakszervezetek vesznek részt - mondta el Nagy Dávid, a szervezet elnöke.

Hozzátette: az első tanácskozáson a résztvevők "a minimális elvárásaikat" egyeztetik majd, arra a kormány képviselőjét még nem hívják meg. Az első ülésen kialakult álláspont birtokában hívnák meg a további egyeztetésekre a kormány képviselőjét - jelezte.
Nagy Dávid kitért arra is, hogy a közoktatási szereplőkkel is egyeztetni szeretnének, ugyanis a köz- és a felsőoktatás átalakítását össze kell hangolni.

A kormány a múlt héten jelentette be, hogy 2013-tól csak tízezer felsőoktatási hallgató képzését finanszírozza az állam teljes mértékben, a többieknek részben vagy teljesen ki kell fizetniük a képzés költségét. A rektori konferencia elutasította az egyeztetett nélkül bejelentett keretszámcsökkentést és a HÖOK is élesen tiltakozott a döntés ellen: a szervezet támogatta a Hallgatói Hálózat hétfői demonstrációját, szerdára pedig tüntetést is szerveznek a BME épületébe.