Melinda, Vivien
-4 °C
3 °C

Torgyán pert vesztett Kósa ellen

2012.12.12. 17:05
Első fokon elutasította Torgyán József személyhez fűződő jogok megsértése miatt Kósa Lajos ellen benyújtott keresetét a Debreceni Törvényszék.

Az egykori kisgazda pártvezető azért indított polgári pert, mert a debreceni polgármester egy tévéműsorban szerinte megsértette az emberi méltósághoz és jó hírnévhez fűződő jogait.

Kósa Lajos 2012. szeptember 18-án, az m1 Ma reggel című műsorában a választási eljárási törvény képviselői ajánlási szisztémájának megváltoztatásáról, illetve az ajánlószelvények rendszeréről szólva úgy fogalmazott: „akkor nézzük már meg az elmúlt húsz év politikusi mezőnyét! Vajon tényleg megvédte a politikát meg a parlamentet az a szűrő attól, hogy nyilvánvaló paprikajancsik, bohócok, kalandorok, haszonlesők, megélhetési emberek kerüljenek tömegével a parlamentbe? Gondoljunk csak Torgyán Józsefre vagy néhány olyan figurára, akit mindenki ismer".
A felperes Torgyán József egyebek mellett 500 ezer forint nem vagyoni kártérítést követelt az alperes Kósa Lajostól.

Tóth Endre bíró az ítélet indoklásakor elmondta: a fideszes politikus szavaival Torgyán József parlamenti munkáját, vagyis közszereplését minősítette. Közszereplőként pedig az egykori földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter „tűrni köteles” a hasonló kritikákat. Ehhez kapcsolódva a bíró utalt az Alkotmánybíróság egy hasonló témában hozott korábbi határozatára is.

Az ítélet nem jogerős.