Megint utcára vonulnak a diákok

2012.12.12. 08:19

Szerdán újabb demonstrációt tartanak a kormány oktatáspolitikai döntései ellen. A délután négykor kezdődő hallgatói fórumot ezúttal a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) szervezi, de mozgósít rá a Hallgatói Hálózat és több, oktatókat tömörítő szervezet is.

A fórum a BME budai kampuszának főépületében lesz, ide hívta meg a HÖOK Orbán Viktort is, hogy mondja el a Fidesz és – azzal együtt – a személyes "véleményváltozásának okát", valamint a 2008-as népszavazáskor kinyilvánított álláspontjukhoz való jelenlegi viszonyukat.

A miniszterelnök mindezek ellenére alighanem nem fog megjelenni a szerdai rendezvényen, legalábbis erre utal válaszlevele, melyben azt írta, jó emlékekkel gondol vissza a diákok delegációjával történt múlt évi parlamenti tárgyalására, melyen a HÖOK vezetőinek részletekbe menően mutatta be a felsőoktatás több lépcsőben történő átalakításának tervét. Orbán szerint ezért a most bejelentett változtatások semmilyen meglepetést nem okozhattak a diákoknak.

A HÖOK kedd délután kiadott válaszában viszont azt írták, hogy nem kaptak előzetes tájékoztatást a kormány keretszám-csökkentéssel kapcsolatos elképzeléseiről, az önköltséges hallgatók ilyen mértékű arányáról, a Diákhitel 2. ilyen formában és mértékben történő bevezetéséről. A hallgatói szerződés bevezetését pedig tényként ismertették velük és kifogásaikat a törvényhozók nem vették figyelembe.

A héten ez már a második fővárosi demonstráció lesz a keretszámcsökkentések és a tandíj bevezetése ellen. Hétfőn vonulással és spontán hídfoglalással tüntettek a diákok. Vidéken is szaporodnak a tiltakozások, hétfőn Szegeden, kedden Miskolcon foglalták el egyetemisták a helyi kormányhivatalokat, kedd délután pedig Pécsen, Debrecenben és Szegeden is hallgatói fórumot rendeztek.

A kormány a múlt héten jelentette be, hogy 2013-tól csak tízezer felsőoktatási hallgató képzését finanszírozza az állam teljes mértékben, a többieknek részben vagy teljesen ki kell fizetniük a képzés költségét. A rektori konferencia elutasította az egyeztetett nélkül bejelentett keretszámcsökkentést, kormányrészről ugyanakkor folyamatosan tagadják, hogy a költségtérítés a tandíj egy formája lenne, és inkább az új diákhitel-programról beszélnek.

A HÖOK és a Hallgatói Hálózat hétfőn egy öt pontos követeléslistát állított össze, melyek teljesítését várják a tiltakozások leállításáért cserébe. A pontokban többek között az egyetemi autonómia visszaállítását, a hallgatói szerződések eltörlését, a keretszámok visszavonását és forráskivonások leállítását követelik.

Könnyen elképzelhető, hogy a hallgatói fórum szerdán is csak az események kezdetét fogja jelenteni, HÖOK-közeli információink szerint a szervezet is gondolkodik a hétfőihez hasonló, radikálisabb tiltakozó akciókban is.

A délutáni tüntetést élőben követheti az Indexen.