Most megbüntették Dániel Pétert

2012.12.13. 11:54

A másodfokon eljáró bíróság csütörtöki jogerős döntésében 200 ezer forint pénzbüntetésre ítélte a Kerekiben felálított Horthy-szobrot leöntő Dániel Pétert – írja a kapos.hu. Az ügyvéd az ítélet kihirdetését követően az MTI-nek azt mondta: nem fizeti ki a pénzbírságot, kérni fogja az összegnek megfelelő, 80 nap időtartamú fogházbüntetésre való átváltását.

A szentendrei ügyvéd május 15-én vörös zománcfestékkel és barna alapozó festékkel öntötte le a Horthyról elnevezett téren két nappal korábban felállított szobrot. Dániel Péter ezenkívül egy kék színű zsinóron függő A/4-es és A/3-as lapot akasztott a szoborra „Tömeggyilkos” és „Háborús bűnös” felirattal. A szoborban 100 ezer forintos kárt okozott. A városi ügyészség ezért pénzbüntetés kiszabását indítványozta.

Szeptember 26-án az ügyben első fokon ítéletet hirdető Siófoki Városi Bíróság bűnösnek mondta ki rongálás vétségében a sértettnek okozott vagyoni kár miatt, de kimondta azt is, hogy cselekedete „erkölcsileg pozitív tartalmú és társadalmilag hasznos figyelemfelhívás volt”. A bíró értékelését Kónya István, a Kúria elnökhelyettese elfogadhatatlannak nevezte. Busch Béla, az ELTE Állam-és Jogtudományi Kara büntetőjogi tanszékének vezetője szerint a bírónak politikai megjegyzése miatt akár fegyelmivel is számolnia kell.

A bíróság nem jogerősen „a véleménynyilvánítás határait túllépő” Dániel Pétert a legenyhébb büntetésként megrovásban részesítette, és a per során felmerülő 121 600 forint megfizetésére kötelezte. Az ügyészség az elsőfokú ítélet ellen súlyosbításért és pénzbírság kiszabásáért, a vádlott pedig azért fellebbezett, hogy mondják ki a bűncselekmény hiányát, valamint azt, hogy a cselekmény nem jelentett veszélyt a társadalomra.

A csütörtöki másodfokú tárgyaláson Dániel Péter nem jelent meg. A bíróság távollétében az ügyészségi fellebbezésnek adott helyt, miszerint első fokon túlzottan enyhe ítélet született. A pénzbüntetés kiszabása mellett az ügyész kérte az indoklásban szereplő, Horthy történelmi szerepét értékelő rész mellőzését is. A másodfokú ítéletet hozó Kaposvári Törvényszék egyben az ügyvéd ecsetének elkobzását is elrendelte.