Hogyan éld túl a téli diáktüntetést

2012.12.13. 15:58
Tüntetni, alkotmányos gyülekezési jogunkat gyakorolni, számon kérni a politikán az ígéreteit fontos dolog, és egyúttal remek szórakozás. Ugyanakkor nem várt kérdéseket is felvet, ha a legnagyobb fagyok idején kell demonstrálni céljainkért.

Állampolgári jogainkat akkor tudjuk megfelelően gyakorolni, ha nem csak célokkal, szervezettséggel, társadalmi bázissal rendelkezünk, de megfelelő téli ruházattal is. Hiába áll az oldalunkon a világegyetem igazsága, ha egy óra transzparenslengetés után csöpögő orral, és dermedt ujjakkal kell hazamennünk.

A téli tüntetés speciális ruházatot igényel. Nem jó, ha úgy öltözünk, mint egy hideg téli napon, az egyetemre, gimnáziumba menet, hiszen ott belátható időn belül azért meleg helyre kerülünk, míg ha váratlanul az összes budapesti híd elfoglalása lesz a cél, hosszú órákig kell dacolnunk a körülményekkel.

Előképnek nem jó a síelés sem, egyrészt, mert ki venne komolyan egy színes, és drága kezeslábasokba öltözött tömeget? Másrészt a síelés intenzív testmozgással jár, ami melegít, míg a tüntetések a legtöbb esetben sok álldogálással, lassú vonulással telnek, és ritka kivétel egy-egy intenzív sprint.

Fej, kezek és láb a legfontosabb

A téli tüntető egyik legfontosabb ruhadarabja a sapka. A test hőjének akár 60 százalékát is a fejen keresztül adjuk le. Lehetünk bármennyire felöltözve, ha szabadban van a fejünk, fázni fogunk. A legjobb a füleket is takaró sapka, ami nagy havazás esetén mélyen a szemünkbe húzható. A romantikusan lobogó hajú forradalmár imidzséről mínusz 5 fokban sajnos le kell mondanunk.

Téli estéken jó szolgálatot tehet a símaszk, az arc eltakarása a demonstrációkon azonban törvényileg tilos. Helyettesíthetjük viszont sállal. Válasszunk széles, meleg darabot, amivel nem csak a nyakunkat burkolhatjuk be, de valami hídon vonulva, szembeszélben az arcunkat is.

A másik jelentős hőleadási pont a láb. Vékonytalpú cipőben hamar átfázunk, ezért válasszuk a koncertre járós Martensünket, vagy csizmát, túrabakancsot. A lényeg, hogy minél vastagabb legyen a talpa. Meglepően sokat számít az is, ha berakunk két cipőbetétet. Ha a dupla zokni, vagy a két cipőbetét közt kell választani, akkor inkább az utóbbi.

A téli tüntető harmadik fontos ruhadarabja a kesztyű. Csupasz kézzel nem lehet sokáig transzparenst szorongatni, zsebre dugott kézzel pedig nehézkes közterületeket foglalni. Ha elképzelhető, hogy hosszú órákat szobrozunk majd a hidegben, vigyünk magunkkal az ötujjas változat mellett egy pár kétujjasat is. Ez nem csak azért jó, mert melegebb, de pótkesztyűként is funkcionál: nemzetközi felmérések szerint a kesztyű az a ruhadarab, amit a legkönnyebben vesztünk el.

Gyapjúpulóver, nagyzsebes kabát, filctoll

Unalomig ismert szabály a réteges öltözködés. Az ideális összeállítás egy vékony, hosszú ujjú aláöltözet, amelyre inget, vagy vékonyabb pulóvert húzunk. Fölé kerüljön egy-két réteg cipzáros pulóver, amelyeket könnyen ki tudunk nyitni, ha egyetemfoglalás idején mégis meleg helyre kerülünk. Ajánlott a gyapjú, mert jó hőszigetelő, és nedvesen is szigetel.

Mindenképpen vegyünk kabátot, a vastag pulóver nem elég, mert átfúj rajta a szél, ami hatványozottan növeli a hidegérzetet.

Jó, ha van nálunk kapucnis ruhadarab, de szomorú hír a gengszter rappereknek, hogy a kapucni nem helyettesíti a sapkát.

Válasszunk nagy zsebekkel ellátott kabátot, ebbe tehetünk pótkesztyűt, csokit, jegyzetfüzetet, filctollat transzparensíráshoz, és persze zsebkendőt.

Lábunkra húzzunk jégeralsót, vagy egyéb aláöltözetet, amiből két réteget is alkalmazhatunk. Fölé jöhet a nadrág, ami ne legyen szűk, mivel ez akadályozza a szabad vérkeringést, és így könnyebben átfázunk. Az ideális egy bővebb, zsebes nadrág.

Bármennyire is közel áll a forradalom a testi felszabadultsághoz, a szoknya, különösen a miniszoknya ilyen időben sajnos kerülendő viselet.

Színeknél nincsenek megkötések, mivel békés tüntetésekről van szó, nem szempont, hogy el tudjunk rejtőzni a felborított autók közt, havas mezőn, vagy dzsungelben.

Fontos kiegészítők

Jó ha van nálunk hátizsák, amibe élelmet, apróságokat vihetünk magunkkal. A válltáskánál jobb a hátizsák, mert hosszabb idő alatt sem lesz kényelmetlen. Ha nem a kedvenc Louis Vuittonunkat visszük magunkkal, akkor rá is ülhetünk, amennyiben ülődemonstrációba fordulna az akció.

A zsákban legyen nálunk csoki, vagy keksz, mert a hidegben különösen fontos a szénhidrátbevitel. Kísérlet: próbáld ki, hogy harapsz néhány falatot, amikor fázol. Mit tapasztalsz?

A gyakorlott téli tüntető visz magával termoszban forró teát is. A gyomorba kerülő meleg folyadék felmelegíti a vért, és így az egész testünk átmelegszik. Az alkohol tágítja a bőr hajszálereit, ezáltal rövid ideig melegérzetet okoz, ám hamarabb le is hűlünk. Az italozást tehát célszerű a demonstráció befejeztével, már meleg helyen lebonyolítani.