Nem nyomoznak Gyöngyösi ügyében

2012.12.13. 16:53

A Jobbik közleményben üdvözölte a Központi Nyomozó Főügyészség határozatát, amellyel a vádhatóság bűncselekmény hiányában megszünteti a nyomozást a Mesterházy Attila és Steiner Pál szocialista képviselők által Gyöngyösi Márton ellen holokauszttagadás bűntette miatt tett feljelentés ügyében.

A Jobbik ugyanakkor értetlenül áll azelőtt, hogy a vádhatóság miért nem értesítette több mint negyed éve, 2012. augusztus 31-én kelt határozatáról a súlyos bűncselekménnyel megvádolt Gyöngyösit, miért várt a képviselő november végén elküldött, írásban tájékoztatást kérő levelére.

Mesterházy Attila frakciótársával, Steiner Pállal közösen a nemzetiszocialista rendszer bűneinek tagadása miatt februárban feljelentette Gyöngyösi Mártont, amiért a The Jewish Chronicle című folyóiratnak adott nyilatkozatában megkérdőjelezte a holokauszt magyarországi áldozatainak a számát, azt a tényt, hogy több százezer magyar állampolgárt zsidó származása miatt gyilkoltak meg, illetve deportáltak a második világháború alatt.

Az ügy előzménye, hogy Gyöngyösi Márton februári sajtótájékoztatóján azt mondta, továbbra is vállalja a folyóiratnak tett kijelentéseit, amelyeket szerinte a The Jerusalem Post manipulálva idézett. Kijelentette, fenntartja, hogy Magyarországon és világszerte is virágzik az "izraeli etnobiznisz", amely a holokauszt áldozatait használja fel, illetve azt is, hogy a holokauszt magyar áldozatainak számáról "vita van".

A jobbikos politikus akkor jelezte azt is: írásban kérte az újságtól az eredeti hangfelvétel nyilvánossá tételét, amit a főszerkesztő elutasított. Reményének adott hangot abban, hogy az ügyészség eléri, hogy a közvélemény megismerhesse az interjú szövegét a maga teljességében, így „lelepleződik a brit zsidó lap újságírói etikával tökéletesen ellentétes gyakorlata".

A Jobbik csütörtöki közleményében úgy fogalmaz: „reméljük, hogy nem az áll a hallgatás hátterében, hogy az ügyészség elmulasztotta az igazság kiderítése és az akta megnyugtató lezárása érdekében kikérni a brit zsidó laptól az interjú eredeti hangfelvételét, ami bizonyította volna az újságíró hamisítását, és ezáltal leleplezte volna a cionizmus világméretű, manipulációra, hamisításra és lejárató kampányokra épülő mechanizmusát".