Mátrai Márta lehet a parlament új háznagya

2012.12.13. 13:45

Mátrai Márta fideszes országgyűlési képviselőt jelöli háznagynak, Such Györgyöt az Országgyűlés Hivatala főigazgatójának, Tóth László rendőr alezredest pedig az Országgyűlési Őrség parancsnokának Kövér László, az Országgyűlés elnöke.

A jelölteket az Országgyűlésről szóló törvény szerint a házbizottság csütörtöki ülésén mutatta be a parlament elnöke. A háznagyot a parlament december 17-i ülésén titkos szavazással, egyszerű többséggel választja meg. Mátrai Márta megválasztása esetén 2013. január 1-től tölti be a háznagyi posztot.

A háznagy mellett a főigazgatói és az Országgyűlési Őrség parancsnoki posztjának létrejöttéről is az áprilisban elfogadott új országgyűlési törvény rendelkezik.

Mátrai Márta 1998 óta országgyűlési képviselő, minden alkalommal a Fidesz Somogy megyei listájáról jutott be a parlamentbe és első megválasztása óta néhány megszakítástól eltekintve a Fidesz frakcióvezető-helyettese is.

Az új országgyűlési törvény szerint a háznagy, akit először az idei év végéig kell megválasztani titkos szavazással, azokat a feladat- és hatásköröket gyakorolja, amelyeket a házelnök az Országgyűlés Hivatalának szervezeti és működési szabályzatában átad neki. A háznagyot mentelmi jog illeti meg, javadalmazása pedig megegyezik az alelnök tiszteletdíjával, aki egyébként legfeljebb miniszteri fizetésre jogosult, ha viszont parlamenti képviselő is egyben, képviselői munkájáért nem kap díjazást.

Such György 1991 és 1994 között a Fidesz tanácsadója, elnöki kabinetfőnöke volt. 1994-től 1997-ig a Tv3 marketing-igazgatójaként, 1998-1999-ben a Magyar Hírlap főszerkesztő-helyetteseként, 1999-2000-ben a Magyar Televízió gazdasági és kereskedelmi alelnökeként tevékenykedett. 2000-ben az Antenna Hungária Rt. tanácsadójává, 2001-ben a cég on-line ágazatának vezetőjévé nevezték ki. 2002-2004 között az Inforádió programigazgatója, 2004-2006 között kommunikációs tanácsadója volt. 2006-ban nevezték ki a Magyar Rádió elnökévé, ezt a tisztségét 2010-ig töltötte be. Az országgyűlési törvény szerint Such György is 2013 január 1-től tölti be a főigazgatói posztot.

Az új szabályok szerint az Országgyűlés Hivatalát a főigazgató vezeti majd, akit a házelnök nevez ki és ment fel, javadalmazása pedig megegyezik a háznagyéval. A főigazgató a házelnök irányítása alatt végzi munkáját: közreműködik az Országgyűlés döntéseinek előkészítésében és felelős az Országgyűlés költségvetésének végrehajtásáért.