Nincs pénz fűtésre az inkei iskolában

2012.12.13. 14:04 Módosítva: 2012.12.13. 14:07

Határozatlan időre rendkívüli szünetet rendeltek el a Somogy megyei Inke általános iskolájában, mivel az önkormányzatnak nincs pénze a fűtésre – jelentette be a község polgármestere.

A független Rózsa Sándor a kilencven diákot érintő intézkedéssel összefüggésben azt mondta, a falu fizetésképtelensége miatt már szeptember 24-én kikapcsolták a gázt az iskolában. A település vezetése azonnal segítséget kért több tárcától is. Hozzátette: egyedül Tállai András, a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára válaszolt, közölve, hogy ha kérvényt nyújtanak be, rendkívüli elbírálásban részesülhetnek. Az igényüket jelezték, de azt a mai napig sem bírálták el.

Az elmúlt hetekben az oktatás már nem az iskolában, hanem különböző önkormányzati helyiségekben folyt. A pedagógusok jelezték, hogy nem tudnak ilyen körülmények között tovább tanítani, ezért döntött az önkormányzat kedden a rendkívüli iskolaszünet elrendeléséről.

A falu munkaképes lakosságának több mint 50 százaléka munkanélküli. Inke vezetése számol azzal is, hogy ugyan január elsejével állami kézbe kerül az iskola, de közösen kell orvosolni a gondokat. Fel is vették a kapcsolatot a tankerületi igazgatóval, de eddig vele sem találtak megoldást az iskola problémájára.