Spórolásból csökkentenék a modern rákgyógyszerek felhasználását

2012.12.13. 16:22
Az Országos Egészségpénztár költségcsökkentő terveinek átdolgozásával az Országos Onkológiai Intézet főigazgatója tett javaslatot arra, hogy az áttétes rákbetegek közül csak egy szűkebb kör részesülhessen első körben a rosszindulatú daganatos megbetegedések drága gyógyszeres terápiáiból. Kásler Miklós egy levélben foglalta össze „a robbanásszerű költségnövekedés” megakadályozását szolgáló lépéseket.

Szócska Miklós egészségügyi államtitkár szerint félreértelmezték az onkológiai készítmények támogatásának módosításáról szóló tervezetet, hiszen annak célja éppen az, hogy minél többen kaphassák meg a számukra hatékony kezelést. Szócska az Index keddi cikkére reagálva azt állította, szó sincs arról, hogy drasztikusan csökkentenék a nagy értékű gyógyszeres kezelések számát azoknál a rákos betegeknél, akiknek már csak hónapjaik vannak hátra.

Az Index birtokába jutott belső levél szerint azonban az OEP-nél nem a pazarlás elkerülése, hanem kifejezetten a „tételes elszámolású rákellenes gyógyszerek költségnövekedésének visszafogása” tárgyában tartottak megbeszélést, amelyet egy munkaanyagban össze is foglaltak az érintettek számára.

Az OEP-megbeszélés eredményéhez fűzött november közepén egy újabb javaslatcsomagot Kásler Miklós, az Országos Onkológiai Intézet főigazgatója, aki ezt küldte meg levél formájában Hankó Balázsnak, az Országos Gyógyszerterápiás Tanács titkárának.

Kásler megfogalmazása szerint a „rosszindulatú daganatok molekuláris célzott terápiáinak robbanásszerű költségszint-növekedése” finanszírozási problémákat okoz az egészségkassza költségvetésén belül, sőt feszültségeket okoz az egészségügyi ellátás különböző területei, hovatovább a társadalmi érdekszférák között”.

Kásler a „pénzügyi kezelhetőséget célzó finanszírozási technikák között” sorolja fel a nagyköltségű kezelések tételes finanszírozását, és a drága gyógyszerhasználat indokoltságának adminisztratív ellenőrzését.

Az onkológiai intézet főigazgatója néhány más költségcsökkentő ötlet mellett fogalmazta meg azt is, hogy egyes gyógyszerek csak azon betegeknél alkalmazhatóak „elsővonalbeli kezelésre”, akik „potenciálisan” operálhatóvá válhatnak. Kásler javaslata szerint a beteg besorolását egy szakorvosokból álló onkológiai teamnak kellene elvégeznie. A javaslatban az is szerepel, hogy ha a betegség előrehalad, a drágább gyógyszerek adagolását fel kell függeszteni.

Az EMMI honlapján lényegében a főonkológus munkaanyagának egyik javaslatával megegyező módosítástervezet jelent meg a napokban, amely, mint arról beszámoltunk, több szakértő szerint is megfosztaná a reménytelennek ítélt áttétes rákbetegeket attól, hogy első körben juthassanak hozzá az életminőségüket javító, és a túlélést nagyvalószínűséggel több hónappal, esetleg évvel meghosszabbító gyógyszeres kezeléshez.

Az Index kereste Kásler Miklóst, hogy mondja el álláspontját a takarékossági intézkedéseket taglaló levélről, de az Országos Onkológiai Intézetben azt mondták, a főigazgató a héten nem lesz elérhető.

A spórolás nem csupán a rákkezelés területét érinti. Az Index novemberben számolt be arról, hogy a miniszteri rendeletben szabályozták újra a diabéteszes betegek támogatását. A rendelet feltételekhez köti a cukorbetegeknek korábban 100 százalékos támogatás mellett adott analóg inzulin felírását.