Ipsos: Alig változtak a politikai erőviszonyok

2012.12.14. 14:47
Keveset változtak a politikai erőviszonyok az év elejéhez képest: a pártok akkori sorrendje maradt, de a támogatottságuk valamennyire módosult – derül ki az Ipsos közvélemény-kutatásából, ami szerint a kormánypárt is érzékelhetően erősödött az elmúlt egy évben, de a szocialistáknak is jelentősen sikerült bővíteniük a táborukat. A Jobbik támogatottsága csökkent, az LMP-é pedig nem változott.

Az Ipsos a december 4. és 11. között, a felnőtt lakosság körében végzett, 1500 ember megkérdezésén alapuló kutatást.

Eszerint a Fidesz és az MSZP támogatottsága nem változott az elmúlt egy hónapban: az előbbit a lakosság 19, az utóbbit 16 százaléka nevezte meg leginkább kedvelt pártjaként. Érezhetően csökkent viszont a Jobbik tábora, ami most 6 százalékos: a pártnak utoljára 2011. januárban volt ekkora a támogatottsága, azóta mindig jobban szerepelt. Az LMP tartotta az év elején mért 4 százalékot, a Demokratikus Koalíciónak (DK) a megszokottnál kisebb, 1 százalékos tábora volt most decemberben. A pártoktól távolságot tartók csoportja 51 százalékos, jóval alacsonyabb, mint 2012 elején, amikor 57 százaléknyian tartoztak ebbe a csoportba.

A biztos pártválasztók körében a Fidesz 40 százalékon áll, az MSZP-t 32 százalék támogatja, a Jobbikot pedig 14 százalék. Az LMP támogatottsága ebben a körben 6 százalékos, a DK-é 2. Ha az Együtt 2014 választói mozgalom is szerepel a voksolásra szóba jöhető politikai szervezetek között, akkor a népesség 6 százalékának támogatására számíthatna, a biztosan választóknak pedig a 10 százalékára. A mozgalom híveinek fele újonnan mozgósított választópolgár, akinek nincsen elsődlegesen preferált pártja. Minden ötödik szavazójuk eredendően MSZP-s, míg közel egyharmaduk más pártoktól érkezett.

A Fidesz-MSZP százalékos aránypár 16-11 volt, most decemberben 19-16. Az Ipsos szerint a kormánypárt érzékelhetően erősödött az elmúlt egy évben, de a szocialistáknak is jelentősen, másfélszeresére sikerült bővíteniük a táborukat. A Jobbiknak ugyanakkor veszteségei voltak az idén: januárban 9, most 6 százalékot értek el. Az LMP táborának mérete az év elejivel azonos, a népesség 4 százalékát tudta magához vonzani. A DK januártól novemberig 2 százalékon állt, most viszont – megalakulása óta először – csak 1 százalékos a tábora.