Botrány a művészeti akadémia közgyűlésén

2012.12.15. 11:31

Művészek és művészeti diákok rohantak be a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) szombati közgyűlésére Fekete György, a testület elnökének beszéde alatt. A tiltakozók egy transzparenst feszítettek ki, amin az állt hogy az MMA kirekesztő, a művészet szabad.

A tüntetők bekiabálták követelésüket, amelynek lényege, hogy töröljék el a művészeti akadémia köztestületi státuszát, Fekete György pedig mondjon le.

A demonstrálókat a biztonsági őrök lefogták és kivezették. Fekete György ezt követően elmondta beszédét, amelyben kiállt eddig megfogalmazott elvei mellett. Közölte: a Műcsarnok vezetőjének azért kellett távoznia, mert a Nemzeti Együttműködés Programja helyett a nemzeti együtt nem működés programját fogalmazta meg.

A közgyűlésen felszólalt Balogh Zoltán humán miniszter, aki megerősítette, hogy a kormány támogatja az akadémiát. A tagok felszólalásaiból az látszott, hogy az akadémia megosztott néhány témában. Novák Ferenc azt mondta, hogy ő szívesen beszélgetett volna a demonstráló diákokkal. Csáji Attila úgy vélte, hogy háttérirányítók vadászatot rendeltek el Fekete György ellen, romkocsmákban Fekete György-álarcot osztogatnak. Hozzátette viszont, hogy nem helyezhetjük magunkat olyan magasságokba, hogy eldönthessük, ki a magyar, ki nem. Mások egyértelmű támogatásukról biztosították az elnököt.

A jelenlevők közt kering Ekler Dezső levele, amelyben bejelenti az MMA-ból való kilépését. Az építész levelében sérelmezte, hogy Fekete György nem egyezteti a szervezet döntéseit a tagokkal, ezzel és Fekete kirekesztő megnyilatkozásaival indokolta kilépési szándékát. A levélben kérte, hogy szavait az elnökség olvassa fel, de erre nem került sor.