Ismét középiskolások tüntettek Budapesten

2012.12.15. 17:35
A diákok a felsőoktatás átalakítása és a keretszámok csökkentése ellen tüntettek. A Nemzeti Múzeumnál kezdék, onnan az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) Radnóti Miklós Gyakorló Gimnáziumához vonultak, végül a Hősök terén fejezték be a megmozdulást.

Körülbelül nyolcvan-száz középiskolás gyűlt össze délután kettő és három óra között a hideg téli esőben a Nemzeti Múzeum kertjében. A lépcsők tetején, a kiugró homlokzat alá behúzódó diákok nyugodtan tűrték, hogy a fotósok és operatőrök filmezzék őket. A csendesen beszélgető fiatalok azon sajnálkoztak, hogy nem jöttek el többen. Hamar kiderült, hogy többségük az ELTE Trefort Ágoston Gyakorlóiskolájának tanulója, a tiltakozók néhány másik középiskola diákjaival egészültek ki.

A demonstrálók közül többen is kartonpapírra írt üzenetekkel érkeztek. Ezek szövege, például a "Gondolkodom, tehát probléma vagyok" az "Egyetemre megyek, csődbe megyek", "Tandíj, 30 év adósság", vagy a korábbi tüntetésekről ismert "Miénk a jövő" a felsőoktatás átalakítását bírálta.

Három óra körül a diákok úgy döntöttek, hogy átvonulnak az ELTE Radnóti Miklós Gyakorló Gimnáziumához, hogy az ott tanulókkal közösen folytassák a tiltakozást. A megjelent középiskolások nagy része, körülbelül ötven diák előbb zárt csoportban elsétált az Astoriáig, majd együtt elbuszozott az XIV. kerületi Cházár András utcáig. Egyikük a buszon, egy telefonbeszélgetésben meg is jegyezte: "a járdáról nem lépünk le, és csak a zebrán megyünk át".

A Radnótihoz érve viszont kiderült, hogy ott már befejeződött a hallgatói fórum, és a résztvevői nagyrészt haza is mentek. Miután így nem csatlakoztak hozzájuk új demonstrálók, rövid várakozás után az épület előtt álló diákok úgy döntöttek, hogy akkor a Hősök terére sétálnak át, ahol félkörben sorakoztak fel, egyik szervezőjük pedig felolvasta a korábbi felsőoktatási tüntetésekről már ismert követeléseket. A tüntetésnek négykor lett vége.