Kelemen, Klementina
-3 °C
4 °C

Nem lesz népszavazás a felcsúti stadionról

2012.12.16. 15:09
A Kúria döntése szerint nem lehet országos népszavazást tartani a felcsúti stadion építéséről az MSZP által javasolt kérdés alapján.

A novemberben Mesterházy Attila szocialista pártelnök által benyújtott népszavazási kérdés úgy szólt: „Egyetért-e Ön azzal, hogy 2014. december 31-ig állami finanszírozással Felcsúton labdarúgó-stadion ne épüljön?"

Az OVB azért utasította el a népszavazási kezdeményezést, mert álláspontja szerint az nem tartozik az Országgyűlés hatáskörébe. Az elutasítást november közepén a tíztagú bizottság hat tagja szavazta meg. Az alaptörvény az országos népszavazás tárgyáról többi között kimondja azt, hogy csak az Országgyűlés feladat- és hatáskörébe tartozó kérdés lehet.

A népszavazási kérdés indítványozója az OVB döntése ellen a Kúriához benyújtott kifogásában többi között azzal érvelt: az Országgyűlés jogalkotási szempontból a kormány felett áll, a kormány által szabályozott bármilyen kérdéskört, társadalmi viszonyt, így a labdarúgást is magához vonhatja, arról saját belátása szerint dönthet.

Ezzel szemben a Kúria a kifogást elutasító határozata indoklásában azt emelte ki, hogy a magyar állam működése a hatalom megosztásának elvén alapszik, így az Országgyűlés nem áll a kormány felett. A törvényhozó és a végrehajtó hatalom elválasztása a hatáskörök megosztását jelenti, nem pedig hierarchikus alá-fölérendeltséget.

A felcsúti futballakadémia többmilliárdos nagyságrendű társaságiadó-kedvezményéről és a tervezett stadionépítésről az atlatszo.hu számolt be hónapokkal ezelőtt. Októberben Varga László szocialista országgyűlési képviselő felháborítónak nevezte az esetet és úgy minősítette: az Orbán-kormány emlékművet akar emelni magának Felcsúton.