Alajos, Leila
20 °C
36 °C

Együtt 2014: köszönet az MSZP-nek

2012.12.17. 17:22
Újabb témákat javasol az Együtt 2014 az ellenzéki tárgyalásokhoz.

Az Együtt 2014 azt kezdeményezi, hogy több közjogi témával egészítsék ki az ellenzéki szervezetek tervezett tárgyalási menetrendjét. A Mesterházy Attila MSZP-elnöknek küldött levelében Juhász Péter, a Milla Egyesület, Kónya Péter a Magyar Szolidaritás Mozgalom és Bajnai Gordon, a Haza és Haladás Egyesület elnöke köszönetet mondott azért, hogy a szocialisták elfogadták módosított tárgyalási javaslatukat.

Azt kezdeményezik, hogy a szakpolitikai egyeztetéseket azokkal az ellenzéki szervezetekkel kezdjék meg, amelyek az MSZP-hez hasonlóan elfogadják az Együtt 2014 által javasolt alapelveket, majd az elvi, erkölcsi alapvetéseket jogszabálytervezetben is fogalmazzák meg.

A választói mozgalom emellett újabb témákat javasol az első, közjogi tárgyú konzultációkra: a kampány- és pártfinanszírozás átalakítását, az állambiztonsági iratok kutathatóságát akadályozó korlátok lebontását, a költségvetési tervezés gyakorlatának megváltoztatását, az állami szféra által kötött szerződések nyilvánosságra hozását, a részvételi demokrácia megerősítését, a határon túli magyar szervezetek részrehajlásmentes támogatását, valamint a médiatanács megszüntetését.

Ezen kívül arra is javaslatot tesznek, hogy a január első hetében állapodjanak meg a konzultáció technikai részleteiről.

Mesterházy Attila pártelnök november végén jelentette be, hogy szakpolitikai egyeztetésekkel kezdődő, a jövő év végére a közös jelölt- és listaállításig, azaz egy választási szövetség létrehozásáig vezető tárgyalásokat kezdeményez az MSZP a demokratikus ellenzéki pártokkal és szervezetekkel. A szocialisták az Együtt 2014 választói mozgalom alapítóit - a Haza és Haladás Egyesületet, a Milla Egyesületet és a Magyar Szolidaritás Mozgalmat -, az LMP-t, a Demokratikus Koalíciót, a 4K!-t, a Magyarországi Szociáldemokrata Pártot és a Szövetségben, Együtt Magyarországért pártot keresték meg.

Múlt heti közlése szerint a szocialista párt pozitív visszajelzéseket kapott a többi szervezettől, így január első hetében közjogi-alkotmányjogi kérdések megvitatásával kezdődhetnek meg az egyeztetések. Az Együtt 2014 korábban azt javasolta, hogy a demokratikus ellenzéki szervezetek először az együttműködés és a korszakváltás elvi, erkölcsi alapelveiről jussanak közös nevezőre. Mesterházy Attila erre azt mondta: az Együtt 2014 erkölcsi alapvetéseivel teljes mértékben egyetértenek.