Orbán: Karácsonyra vége a tüntetéseknek

2012.12.17. 22:24 Módosítva: 2012.12.17. 22:47

„Érthető, hogy a tiltakozó diákok azt mondják, ezek a nagyfejűek meg húzzanak el. De nyugi!” – a Népszabadság információi szerint ezekkel a szavakkal értékelte a diáktüntetéseket Orbán Viktor a Fidesz-KDNP frakciószövetség zárt ülésén. A kormányfő szerint a tiltakozási hullám karácsonyra lecseng. A kormányfő úgy értékelte, hogy az első lépcsőnél nem voltak demonstrációk, a másodiknál igen, ezért nem három lépésben, hanem egy további lépésben változtatnak a felsőoktatáson.

A frakcióülésen a kormányfő azt mondta: a képzés vagy ingyenes, vagy költségtérítéses lesz. A lapnak egy képviselő azt mondta, nem lesz részösztöndíj. Ez ugyanakkor ellentmond annak a módosító javaslatnak, amelyet hétfőn nyújtottak be a felsőoktatási törvényben. Ennek szövege folyamatosan állami (rész)ösztöndíjról beszél. Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár a parlamenti folyosón a Népszabadságnak azt mondta: az említett jogszabály-módosítás lehetőséget biztosít a részösztöndíjra, de a tervek szerint nem lesz ilyen.

Az egyik vezető fideszes politikus a lapnak azt mondta: várhatóan a tavalyi szinten lesz az államilag támogatott ingyenes helyek száma, „azaz 30 ezer körül”. Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter úgy nyilatkozott: a 10 480 főnél „többen tanulhatnak ingyen 2013-ban”.

A röghöz kötés kapcsán még nem kristályosodott ki, hogy a diploma megszerzése után elkövetkező húsz évben a képzésre fordított évek kétszeresét, vagy ennél kevesebbet kelljen Magyarországon dolgozni.

A lap úgy tudja, hogy lesz állami diákhitel, a kamat két százalékos marad. A hitel törlesztését egy négyéves türelmi időszak után kellene megkezdeni, de ha a hallgató ezután sem tudott elhelyezkedni, akkor nem kell fizetnie addig, amíg állást nem szerez. A hiteltörlesztést fel is lehet függeszteni, ha valaki munkanélküli lesz.

Felmerült az is, hogy a rosszul csengő "hitel" szó helyett másik nevet találjanak, de a "hallgatói költség-hozzájárulás" elnevezést elvetették.