Pálffy István lehet a Nemzeti Színház kommunikációs igazgatója

2012.12.17. 17:03

A Nemzeti Színház vezetésére kiírt pályázat nyertese, Vidnyánszky Attila Pálffy Istvánt szeretné a színház kommunikációs igazgatói posztjára. A hétfőn nyilvánosságra hozott pályázati anyagában az áll, hogy Pálffy el is fogadta a felkérést a pozícióra.

Megkerestük a Parlamentben a KDNP-s képviselőt, aki elmondta, hogy a pályázatírás szakaszában valóban megkereste őt Vidnyánszky azzal, hogy támogathatónak ítéli-e a pályázatát. Pálffy elolvasta a pályázatot, és a névsorban szereplő többi felkért emberrel együtt úgy ítélte meg, hogy igen. Vidnányszky a megbeszélések alapján állította össze ezt a névsort, tette hozzá.

D  AS20100712008

Pálffy azt mondta, hogy amennyiben a pályázatban leírtak a nyári igazgatóváltáskor tényleg megvalósulnak, a Nemzeti Színházban valóban olyan csapat áll majd össze, amilyennel ő együtt tud dolgozni, és az is kiderül, hogy mennyi időráfordítás szükséges az együtt dolgozáshoz, akkor elképzelhető, hogy elvállalja a színház kommunikációjának irányítását.

Pálffy hangsúlyozta, hogy ennek a kapcsolatnak a létrejöttéhez számos feltételnek kell teljesülnie, annyi azonban biztos, hogy a „mellékállást” semmilyen összeférhetetlenségi szabályozás nem tiltja egy országgyűlési képviselőnek.

Vidnyánszky megbízatása 2013. július 1-jével kezdődik és öt évre, 2018. június 30-ig szól. Az áprilisban megszavazott új országgyűlési törvény értelmében 2014-től, a következő ciklustól szigorúbb összeférhetetlenségi szabályok vonatkoznak majd a képviselőkre, mint most. A 2014-ben hatályba lépő rendelkezés szerint a képviselői megbízatás összeegyeztethetetlen minden más állami, önkormányzati és gazdasági tisztséggel vagy megbízatással, a képviselõ más keresõ foglalkozást nem folytathat, és egyéb tevékenységéért (a tudományos, oktatói, mûvészeti, lektori, szerkesztõi, valamint a jogi oltalom alá esõ szellemi tevékenységet kivéve) díjazást nem fogadhat el.

A KDNP korábban keményen támadta a Nemzeti Színház távozó igazgatóját, Alföldi Róbertet. 2011 februárjában arra szólították fel a kultúráért felelős államtitkárt, hogy távolítsa el Alföldit a színház éléről, egyrészt azért, mert novemberben ki akarta adni az intézményt a Román Nagykövetségnek, hogy ott tarthassák a román nemzeti ünnep alkalmából rendezett fogadásukat, másrészt azért, mert március 15. előtt pár nappal a Nemzeti Színházban be meri mutatni Závada Pál Magyar Ünnep című darabját. Pálffy a Klubrádió műsorában arról beszélt, hogy a darabban megengedhetetlen jelenetek láthatóak, például, hogy bakák maszturbálnak a Nagy-Magyarország térképére. A darabban egyébként nincs ilyen jelenet.