Vince
3 °C
19 °C
Index - In English In English Eng

Ángyán pénzbírságot kap a kiszavazásért

2012.12.18. 17:29

Pénzbírságot szab ki a Fidesz-frakció Ángyán Józsefre, mert a kormánypárti politikus a képviselőcsoportban elrendelt kötelező szavazás ellenére nemmel voksolt hétfőn a parlamentben a földtörvénnyel összefüggő alkotmánymódosításra – közölte a Fidesz-frakció.

A kormánypárti képviselőcsoport sajtóosztálya az MTI-nek küldött tájékoztatásában emlékeztetett, hogy Rogán Antal frakcióvezető hétfői sajtótájékoztatóján bejelentette, kötelező szavazás lesz a Fidesz-frakcióban a termőfölddel kapcsolatos alaptörvény-módosítás parlamenti határozathozatalakor, azt pedig – az alapszabályban foglaltak szerint – pénzbírsággal büntetik, aki ennek ellenére nemmel szavaz.

A parlament hétfő este fogadta el az alaptörvény harmadik módosítását, amely alapján sarkalatos, azaz kétharmados többséget igénylő jogszabály lesz a földtörvény. Az alkotmánymódosítást 263 igen szavazattal, 87 ellenében fogadta el a Ház. A kormánypárti képviselők mellett a független Pősze Lajos és Rozgonyi Ernő – két korábban jobbikos képviselő – szavazott igennel, a fideszes Ángyán József viszont az ellenzéki frakciókhoz hasonlóan nemmel voksolt.

„Mint korábban más esetekben, most is pénzbüntetést kap az a képviselő, aki nem tesz eleget a kötelező szavazásnak" – közölte a Fidesz-frakció. A büntetés összegére nem tért ki a tájékoztatás.

Kósa Lajos, a Fidesz ügyvezető alelnöke hozzátette, hogy nem ez volt az első ilyen eset, és valószínűleg nem is az utolsó. „Hosszú távon a frakció együttműködése, együttdolgozása biztosított" - mondta.