Nem is sztrájk a diáksztrájk

2012.12.18. 17:11
Hétfői tüntetésük zárásaként általános sztrájkot hirdettek szerdára a Filmművészeti Egyetemen összegyűlt középiskolások és egyetemisták. Nyilatkozatuk jogilag értelmezhetetlen, egy tanuló, ha akarna se tudna sztrájkolni. Igaz így fellépni se nagyon lehet ellenük, csak az igazolatlan mulasztás miatt érheti retorzió a diákokat.

„Sztrájkolni csak az tud, aki munkaviszonyban van” – mondta megkeresésünkre Berki Erzsébet sztrájkszakértő, akit a diákok szerdára meghirdetett általános sztrájkjáról kérdeztünk. „Felhívásuk inkább mozgósító erejű, semmint jogi nyilatkozat, de nem rónám fel nekik a pontatlan szóhasználatot” – mondta.

Az, ha nem mennek be az egyetemre vagy a középiskolába, szerinte inkább a polgári engedetlenség műfaja. Igaz, ezzel valóban megakadályozhatnak munkavállalókat a feladataik végzésében, hiszen ha nem mennek be az iskolába, a tanár nem tud órát adni.

Mivel a diáksztrájk nem is sztrájk, ez a hatalom fellépését is korlátozza. Ilyenkor nincs kötelező minimumszolgáltatás, se semmilyen más, a sztrájkokat szabályozó megkötés, amit a tiltakozókon számon lehetne kérni. Az oktatási törvény ugyan szankcionálja az igazolatlan mulasztást, de egyrészt egy egynapos akcióban nyolcnál több órát nem lehet mulasztani, másrészt az egyetemeken már vizsgaidőszak van.

Ugyan a vizsga elmulasztásának is vannak következményei, de lehet utóvizsgázni vagy akár halasztani is. És az sem elképzelhetetlen, hogy akinek szerdára van vizsgaidőpontja, az mégsem sztrájkol. „Lesznek úgyis elegen” – mondta Berki.

„Kemény jogi fogalmakkal ez esetben nem lehet operálni. A probléma nem jogi természetű, egyszerű érdekharc” – mondta Berki, aki szerint ez inkább egy tömegmozgalom, amely határozott célokat próbál elérni. „Ha teljesülnének a követelései, a mozgalom lenyugodna, és nem formalizálódna. Ha nem nyugszik le, akkor akármi is lehet belőle” – mondta.

A felsőoktatási tandíj és a keretszámok ellen tiltakozó diákok a Humán Platform hétfői tüntetése után, a Filmművészeti Egyetemen hirdettek szerdára általános sztrájkot. Egyelőre nincs hír arról, hogy munkavállalói szervezetek csatlakoztak volna a felhívásukhoz. A hétfői tüntetéshez csatlakozó Hallgatói Önkormányzatok kedden tárgyaltak az oktatásért is felelős Balog Zoltán emberierőforrás-miniszterrel, de nem fogadták el a kormány új javaslatát.

Orbán Viktor a hétvégén jelentette be, hogy nem lesznek keretszámok, de hétfőn kiderült, hogy az államilag finanszírozott hallgatók száma így is korlátozott lesz, a tandíjmentességet felvételi ponthatárhoz kötik, amit majd rendeletben határozhatnak meg – ez a gyarkolatban azt jelenti, hogy igenis lesz keretszám, ahogy tandíj is azoknak, akik nem érik el a meghatározott szintet.

A keddi egyeztetés kudarca után a HÖOK bejelentette, hogy a szerdai demonstrációhoz kapcsolódóan ülősztrájkot kezdenek a Parlamenttel szemben. Amúgy az ülősztrájk sem sztrájk.