A tanárok szerint hazug névtelen levél miatt listázták őket

2012.12.19. 14:43 Módosítva: 2012.12.19. 18:16
Visszautasítják a balatonalmádi Magyar-Angol Tannyelvű Gimnázium tanárai, hogy tanórán buzdították volna a felsőoktatási törvény miatt sztrájkra diákjaikat. A Veszprém Megyei Intézményfenntartó Központ szerint szülői bejelentést kaptak az órai politizálásról, ezért kérték a gimnázium igazgatójától, hogy vizsgálja ki az esetet. A tanárok szerint egy hazugságokat tartalmazó névtelen levél alapján hurcolták meg őket.

A balatonalmádi Magyar-Angol Tannyelvű Gimnázium végzős diákjai néma sorfallal tiltakoztak szerdán, mert az intézményben adatokat gyűjtöttek a végzősök sztrájkkal és keretszámokkal kapcsolatos nézeteiről.

Az almádi iskolában a hét elején végzős diákokat és tanáraikat faggattak a középiskolások megmozdulásaival és keretszámokkal kapcsolatos nézeteikről, és jegyzőkönyvezték is az elmondottakat. A hét tanárt és tanítványaikat egymás után hívták be az igazgatói irodába, arról kérdezték őket, hogy beszélnek-e meghirdetett sztrájkról, a tanárok buzdítják-e őket arra, illetve a keretszámok szóba kerülnek-e közöttük.

Az esetet a hvg.hu írta meg. A Veszprém Megyei Intézményfenntartó Központ a lap cikkére reagálva közleményt adott ki, amelyben azt állította, hogy szülői bejelentés érkezett hozzájuk, amely szerint az iskola egyik tanára tanítás helyett tanórán megengedhetetlen módon rendszeresen politizál, és tüntetések szervezésére buzdítja diákjait. A Veszprém Megyei Intézményfenntartó Központ ezért kérte az eset kivizsgálását az erre hatáskörrel rendelkező igazgatónőtől, és tájékoztatást kért a vizsgálat eredményéről. Az adatgyűjtés módja miatt a Központ viszont az igazgatónőre hárítja a felelősséget,

A gimnázium tanára viszont a Központ állítását tartják felháborítónak. Tudomásuk szerint ugyanis egy hazugságokkal teli névtelen levél szolgáltatta az alapot a vizsgálathoz. Az Indexnek nyilatkozó tanárok visszautasítják a vádakat, amelyek szerint ők lázították volna a diákokat. Állításuk szerint a valóság az, hogy osztályfőnöki órán a keretszámokat érintő december 5-i kormánydöntést ismertették a negyedikes diákok előtt azért, hogy a felvételi ügyekben érintett végzősöknek pontos információik legyenek a továbbtanulási lehetőségekről.

Az oktatásért felelős államtitkár szerint "legyen szó sztrájkról vagy tüntetésről", a diákok véleménynyilvánítási jogát és szabadságát korlátozni semmilyen módon nem lehet. Hoffmann Rózsa az MTI kérdésére közölte: tájékoztatást kért a balatonalmádi esetről.

Hoffmann Rózsa szerint is fontos, hogy a fiatalok félelem nélkül vállalhassák véleményüket, emiatt hátrány nem érheti őket. Az oktatási államtitkár a Balatonalmádiban történtekkel kapcsolatban az MTI-nek azt mondta: mindenkit megillető demokratikus szabadságjogok tiszteletben tartása mellett akkor is kiáll, ha a demonstrációkon olykor az emberi méltóságot sértő kijelentések és rigmusok hangzanak el, és "ha éppen a kormány gyors reagálása, tárgyalási készsége miatt a megmozdulás értelmetlennek, céltalannak tűnik".

Az ombudsman is vizsgálja a listázást

Az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala közleményében azt írta: Szabó Máté ombudsman szerint a diákok és az oktatók véleménynyilvánítási szabadságával, az információs önrendelkezési jogával, valamint az egyenlő bánásmód követelményével összefüggő súlyos visszásság gyanúja merült fel. Szabó Máté a kialakult helyzet tisztázására megkereste a gimnázium igazgatóját, illetve a törvényességi felügyeletet ellátó kormányhivatal kormánymegbízottját is.

Tekintettel arra, hogy az eset során felmerülhet a diákok és a tanárok személyes adatok védelméhez való jogának súlyos sérelme, a biztos egyidejűleg felkérte a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) igazgatóját is vizsgálat elindítására.