Koronavírus adatok

2021. nov. 26.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Virgil
1 °C
5 °C

Ülősztrájkba kezdett a HÖOK elnöke

2012.12.19. 10:59

Ülősztrájkkal tiltakozik a tervezett felsőoktatási átalakítások és a keretszámok csökkentése ellen a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának (HÖOK) elnöke szerda délelőtt.

Nagy Dávid, aki a kormányülés kezdetekor foglalta el az Országgyűlés épületével szemben felállított széket, azt mondta: addig sztrájkol, amíg sajtótájékoztató vagy személyes tájékoztatás keretében információt nem kap a kormány üléséről. Ha ez megtörténik, délután „állampolgárként” csatlakozik a diákdemonstrációhoz, ha nem, akkor akár éjszakára is marad. Hozzátette: rendszeres orvosi ellenőrzésben részesül.

Nagy Dávid felidézte a hallgatói szervezet korábbi bejelentését, hogy minden országgyűlési képviselőnek levelet küldenek, és arra várnak választ tőlük, hogy egyetértenek-e a felsőoktatási keretszámok csökkentésével. A leveleket szerdán feladták – tette hozzá.

A másik meghatározó diákszervezet, a Hallgatói Hálózat szerint nem igaz, hogy a tiltakozások okafogyottá váltak volna, mivel a diákok követelései egy pont kivételével teljesültek. A szervezet szerdán Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter és Kósa Lajos Fidesz-alelnök szavaira reagált.

Közleményük szerint ami most zajlik, az nem a köz- és felsőoktatás reformja. Egy kétperces videoüzenet, az utána történő miniszteri kapkodás és a hirtelen elfogadott törvénymódosítás nem megoldás a felsőoktatás problémáira – írták.

Megerősítették: továbbra is követelik a valódi, széleskörű egyeztetésen alapuló, az érintettek bevonásával történő átlátható és előrelátható reformot. Ez nem csupán a hallgatók és az oktatók, hanem a szakszervezetek és a rektori konferencia célja is. Kiemelték, hogy a keretszámok eltörlése további bizonytalanságot eredményez, mert nem látható, hányan és milyen formában kezdhetik meg tanulmányaikat az egyes szakokon. A kormány tehát valójában a keretszámokról a ponthatárok meghatározásával fog dönteni. A rendszer nem felülről nyitott, hanem felülről irányított – mutattak rá, hozzátéve: kiszámítható állami ösztöndíjrendszert követelnek.

Elvárásaik között fogalmazzák meg továbbra is az elvonások kompenzálását, a felsőoktatás ésszerű, arányos finanszírozását, a hallgatói szerződés eltörlését, az egyetemi autonómia tiszteletben tartását és azt, hogy a hátrányos helyzetű családokból is legyen esély bejutni a felsőoktatásba.

A Hallgatói Hálózat szerint amikor Balog Zoltán azt mondja, hogy a tiltakozások mögött külső tényezők állnak, a hallgatók autonóm szerveződésének lehetőségét és jogosultságát vonja kétségbe. Amikor azt állítja, hogy a hálózat képviselője azért ment el a tárgyalásra, hogy az meghiúsuljon, vádaskodik – olvasható a közleményében. A szervezet szerint a miniszter a hallgatók követeléseinek valódi figyelembevételére való hajlandóság nélkül ült le a tárgyalóasztalhoz.