Orvos nélkül maradhat az ország

2012.12.19. 09:37

Újabb negatív rekordot hozhat a 2012-es év az orvosok elvándorlásában – írja a Világgazdaság. A lap szerint hiába végeznek évről-évre többen az orvosi egyetemeken, ez még mindig nem elég ahhoz, hogy pótolja az országot folyamatosan növekvő számban elhagyó szakembereket.

Míg 2011-ben 1419 orvos kérte ki a külföldi munkavállaláshoz szükséges dokumentumokat, idén már szeptember végéig 1135-en folyamodtak hatósági engedélyért. Ez azért aggasztó, mert az elvándorlás általában az év második felére erősödik, mivel sok orvos ekkorra szerzi meg a diplomáját, vagy tesz szakorvosi vizsgát. Így 2012-ben várhatóan újabb rekordot dönt majd a külföldre vándorló orvosok száma. Az Országos Egészségügyi Pénztár adatai azt mutatják, a papírokat kikérő orvosok nagy része valóban el is hagyja az országot.

Az újonnan képzett orvosok egészen 2008-ig még pótolni tudták az elvándorlókat, azóta viszont megfordult a trend, hiába emelkedik 2010 óta folyamatosan az orvosképzésben részt vevők száma. Az elvándorlók túlnyomó része, az idén igazolást kérők több mint 66 százaléka a 40 év alatti korosztályból kerül ki, miközben a Magyarországon jelenleg is praktizáló orvosok egynegyede már átlépte a nyugdíjkorhatárt, 42 százalékuk pedig tíz éven belül éri el a nyugdíjas kort. Az Egészségügyi Engedélyezési és Közigazgatási Hivatal adatai szerint az egészségügyben dolgozó, mintegy 136 ezer alkalmazottnak körülbelül tíz százaléka van a nyugdíjkorhatár felett, ezen belül a 29 000 orvos közül 7 500 a nyugdíjas.

Ez azért is lehet kritikus, mert egy múlt héten beterjesztett törvénymódosító javaslat szerint az öregségi nyugdíj (ez most 62 évtől jár), illetve a korhatár előtti és a szolgálati nyugdíj folyósítását szüneteltetni kell, ha a nyugdíjas közalkalmazotti, kormányzati, állami vezetői, közszolgálati, bírói, igazságügyi vagy ügyészségi szolgálati viszonyban áll. A munkaviszonyt az érintettek április 30-ig kötelesek közölni a nyugdíjfolyósítóval. A nyugdíjukat ez után, 2013. július 1-jétől veszítenék el, ha addig nem hagyják ott a munkahelyüket. Ezzel a lépéssel a kormány az ún. „dupla juttatások” gyakorlatát szeretné felszámolni a közszférában, vagyis a közalkalmazottak nem kaphatnának egyszerre nyugdíjat és munkabért is.

Éger István, a Magyar Orvosi Kamara elnöke szerint ez a lépés nemcsak felelőtlen, hanem indokolatlan is, hiszen sok orvos nem keres, és soha nem is keresett jól, ezért a nyugdíja alacsony, így a nyugdíj mellett is dolgoznia kell. Ez külföldön azért nem jellemző, mert az orvosok nagyon megbecsültek és jól fizetettek, így a többségüknek eszük ágában sincs nyugdíjasként gyógyítani. Éger szerint ha a módosító életbe lép, akkor az ország egyes területein megszűnhet az orvosi ellátás. A szakmai aggályokra való tekintettel Orbán Viktor miniszterelnök az Idősügyi Tanács keddi ülésén bejelentette, hogy egyedi engedéllyel a nyugdíjas kor elérése után is maradhatnak a szakmájukban azok a dolgozók, akiknek a területén utánpótláshiány van – így például az orvosok.

Az orvosok migrációjának üteme annak ellenére folyamatosan gyorsul, hogy augusztustól 10 és 65 ezer forinttal emelték az egészségügyi dolgozók bruttó alapbérét, amit januárig visszamenőleg, egy összegben meg is kaptak. Külön anyagi ösztönzőket próbáltak biztosítani a pályakezdőknek is: a bruttó 350 ezer forintnál kevesebbet kereső orvosok bérét 66 ezer forinttal emelték. Ezekre az ösztönzőkre azért is volt szükség, mert a frissen végzettek közül sokan, ha itthon maradnak is, inkább gyógyszercégeknél vagy az államigazgatásban helyezkednek el, minthogy a rosszabbul fizető kórházi, rendelői állásokra jelentkezzenek.