Mégis lehetnek platformok az LMP-ben

2012.12.20. 14:03

Az LMP országos választmánya szerdán hatályon kívül helyezte azt a korábbi döntését, amivel felfüggesztette a párton belül alakított platformok működését – mondta el Heltai László szóvivő.

A testület ideiglenes, január elejéig hatályos döntése szerint újra engedélyezik a platformok működését, és a párttagok akár újabb ilyen szerveződéseket is létrehozhatnak. Heltai László azt mondta, hogy január elejéig konzultálnak a résztvevőkkel, és utána alkotják meg a platformokról szóló végleges szabályozást, amit az LMP kongresszusának kell szentesítenie.

Az országos választmány a szerdai ülésén arról is döntött, hogy az LMP következő kongresszusát január 26-27-én Budapesten tartják.

Az LMP legutóbb novemberben rendezett kétnapos kongresszust. Itt 84:77 arányban szavazták meg azt a határozatot, ami szerint a párt nem csatlakozik az Együtt 2014 mozgalomhoz. A döntés után Jávor Benedek frakcióvezető és három helyettese közül kettő, Szabó Tímea és Karácsony Gergely bejelentette lemondását.

Ezután a három politikus öt másik országgyűlési és három fővárosi képviselőtársával együtt létrehozta a Párbeszéd Magyarországért Platformot. Az LMP országos választmánya viszont a múlt héten arról döntött, hogy a párt etikai bizottságának állásfoglalása nyomán felfüggeszti a platformok működését.