Rászállt a rendőrség a Kazinczy utcai bulizásra

2012.12.20. 20:07
Rogán Antal javaslatára bekerült egy gumijogszabály a kereskedelmi törvénybe, amely alapján tíz kerület szórakozóhelyeiről döntheti el a rendőrség, hogy nyitva maradhatnak-e éjfél után. A prostitúció ellen született módosítót rögtön arra használta a rendőrség, amire Rogán Antal szerint nem fogják: utcai zajongás miatt sorban vonja meg az éjfél utáni nyitvatartás lehetőségét. A Fidesz frakcióvezetője szerint hozzá lehet még nyúlni a törvényhez.

Megalapozottnak tűntek Budapest vendéglátósainak félelmei, amelyek szerint Rogán Antal prostitúcióellenes jogszabálya valójában arra szolgál, hogy a rendőrség vegzálhassa a nekik nem tetsző szórakozóhelyeket. A rendőrök elsőként ugyanis öt Kazinczy utcai kávézóra és büfére sújtottak le. A lapunkhoz eljuttatott határozatok szerint a hetedik kerületi önkormányzat a rendőrség javaslatára megtiltja, hogy a Bobek, a Kék ló, a Kirakat, az Illegál, és a mexikói büfé éjfél után is működhessen.

Erotika szolgáltatása nem került megállapításra

A szórakozóhelyekkel bőven ellátott utca öt szórakozóhelye ha akarna, sem folytathatna olyan üzelmeket, amelyek ellen Rogán korábban benyújtotta a tíz kerület szórakozóhelyeit rendőrségi kontroll alá helyező módosító javaslatát. Ezek a helyek ugyanis a kisebbek közül valók, a hangulatot nem sztriptíz táncosok és fülledt erotika határozza meg, különösen nem a mexikói büfében, ahol a quesadilla olajos szaga terjeng a levegőben. Az árak mindenhol azon a színvonalon mozognak, ahol ha nagyon átvágják a részeg legénybúcsúztató angolokat, akkor sem fizetnek többet, mint egy bárban listaáron.

A rendőrség nem is a Rogán Antal törvénymódosításához fűzött korábbi indoklása, azaz "illegális erotikus szolgáltatások” miatt lépett fel. Az El Rapido nevű büfénél a határozat szerint „éjszakai ellenőrzés során megállapításra került, hogy a szórakozóhely nyitvatartási idején az utcában azok a személyek, akik éppen a szórakozóhelyre tartanak, vagy onnan távoznak, hangoskodnak, garázda magatartást tanúsítanak. A fentiek alapján megállapítást nyert, hogy a 24.00 és 06.00 óra közötti nyitva tartás feltételei álláspontunk szerint nem adottak, figyelemmel a törvényalkotó szándékára - a rendőrség szakhatóságként vesz részt, amely szakhatósági eljárás tevékenység közbiztonságra gyakorolt hatásával, a személy- és vagyonbiztonsággal kapcsolatos szakkérdésre irányul.” Úgy tudjuk, a büfé egyetlen vendége ellen sem indult eljárás.

Hasonló a helyzet a többi, éjféltől bezáratott hellyel. Az egyetemistákra szakosodott kávézót, a Bobeket szintén az utcai zajongás és az állítólagos garázdaság miatt büntették. Miközben Török Roland tulajdonos szerint soha nem szállt ki garázdaság miatt a rendőrség, sem hozzájuk, sem az előttük levő utcaszakaszra. „Hozzánk kétszer betörtek, és fél napokat kellett várni a rendőrségre. Akkor hogyan teremnének a helyszínen, ha éppen garázdálkodna valaki?” - érzékeltette a vád lehetetlenségét a tulaj.

A határozat szerint egyszer ellenőrizték a zeneszolgáltatási engedélyüket, amit nem mutattak be. Török viszont értetlenkedve mondta: volt ilyen ellenőrzés, és be is mutatták a kért dokumentumot.

Az Illegál tulajdonosa szintén arról számolt be, hogy a kocsma előtti jövés-menés miatt lépett a rendőrség. Az önkormányzat határozatából az derült ki számukra, hogy aznap tartottak helyszíni szemlét, amikor az Illegál egyébként zárva volt. Figyelmeztetést egyik hely sem kapott, rögtön a határozatot postázták nekik.

Tudnivaló egyébként, hogy a Kazinczy utcánál nagyobb gyalogos forgalom talán sehol Magyarországon nincs éjfél után. Egymást érik a szórakozóhelyek, amelyekből ki és be mászkálnak az emberek. Objektívan szinte megállapíthatatlan, hogy az utcán lévők közül ki melyik vendéglátó egysághez tartozik. A most éjfél utáni zárásra ítélt kocsmák és büfék a kisebbek közé tartoznak. Az utcában nagyságrendekkel több vendég fogadására alkalmas hely van még, ezek azonban nem kaptak még ilyen tiltó határozatot.

A rendőrség kegyeit kell keresni

A törvénymódosítás tehát éppen kritikusainak félelmeit megvalósítva működik. Rogán Antal javaslata ugyanis nem nevesíti, milyen esetekben kell kikérni a rendőrség véleményét. „A világörökségi területen a szeszes italt kimérő vendéglátó üzlet 24 óra és 6 óra közötti  nyitva tartásához a rendőrség engedélye szükséges, amely a tevékenység közbiztonságra gyakorolt hatásával, a személy- és vagyonbiztonsággal kapcsolatos szakkérdésre irányul." – írja a jogszabály.

A félelmek szerint a törvénymódosítás olyan gumijogszabályt ad a rendőrség kezébe, amelynek segítségével irányíthatókká, könnyen befolyásolhatóvá teszik a főváros tíz frekventált, belső kerületének szórakozóhelyeit. Ha valaki nem akarja, hogy a szerv közbiztonságra, személy- és vagyonbiztonságra veszélyesnek találja a burritóját, dj-mixét, boros kóláját, vagy éppen a környéken járókat, akkor kénytelen jóban lenni a rendőrséggel, bármit is jelentsen ez.

Rogán is túlkapásnak érzi

Rogán Antal törvénymódosítása az MTI-hez eljuttatott, de a beadványban nem szereplő indoklás szerint az "illegális erotikus szolgáltatásra szakosodott szórakozóhelyek visszaszorítására" jött létre, így megkerestük a politikust.

„A jogalkotó szándéka szerintem egyértelmű volt, a törvény a szórakozóhelyekre véleményem szerint csak minősített esetekben alkalmazható, például ha rendszeresen előfordulnak súlyos bűncselekmények , melyek a szórakozóhelyre vezethetők vissza, drogárusítás történik, prostitúció zajlik, a közrendet súlyosan megsértik. – írta válaszában. - Minden más esetben ezt jogalkalmazói túlkapásnak érzem és ha a jogalkalmazói gyakorlat, nevezetesen a rendőrség gyakorlata jelentősen eltér a jogalkotó szándékától, akkor készen állok arra, hogy februárban pontosítsuk vagy módosítsuk a törvényt.”

Már szeptemberi cikkünkben is megírtuk, hogy a törvényre nem is volt szükség. A túlszámlázásra, gyanútlan turisták átverésére szakosodott üzleteket korábban is bezárathatták, ahogy arról cikkeztünk egy Andrássy úti bárral kapcsolatban.

A hatályos önkormányzati törvény ráadásul jelenleg is lehetőséget ad a kerületeknek, hogy saját hatáskörben hozzanak jogszabályokat az aggályos tevékenységet folytató helyek megrendszabályozására.